Cuma, Ekim 18, 2024
More

    Fidye yazılım saldırılarında haraç miktarı ortalama 5.2 milyon dolara yükseldi

    Siber suçlular tarafından fidye yazılım (ransomware) saldırılarında talep edilen ortalama ‘haraç’ miktarı geçtiğimiz yıla kıyasla 20 kat artış gösterdi.

    Siber suçluların fidye yazılım saldırısı sonucu kilitledikleri bilgisayar sistemlerini tekrar açmak için talep ettikleri para miktarı 2024’te rekor seviyelere fırladı. InfoSecurity Magazine tarafından yapılan araştırmaya göre, 2024’ün ilk yarısında talep edilen ortalama haraç miktarı 5.2 milyon dolar olarak belirdi.

    Araştırmada, Ocak ile Haziran arasında gerçekleşen 56 fidye yazılım saldırısında mağdurlar tarafından ödenen miktarlar değerlendirildi. En yüksek haraç miktarı, 20 Nisan’da Hindistan Bölgesel Kanser Merkezi (RCC) tarafından ödenen 100 milyon dolar olarak belirdi.

    2024’ün ilk yarısında en çok haracın ödendiği saldırılar listesinde Britanya merkezli patoloji sağlayıcısı Synnovis, London Drugs ilaç firması, Kanada merkezli bir perakendeci yer aldı. Söz konusu şirketlerin 25 ile 50 milyon dolar arası fidye ödediği belirtildi.

    Bu sene içerisinde açıklanan fidye yazılım saldırılarına bakıldığında, 2024’ün ilk yarısında 421 saldırı yaşandığı görüldü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ise bu sayı 704 olarak belirmişti. Yine de, ABD Menkul Kıymetler Borsası (SEC) tarafından zorunlu tutulan bildiriler kapsamında bu sayının artması kaçınılmaz olarak görülüyor.

    Fidye yazılım ile el konan dosyaların sayısı özel şirketler için 29.7 milyon, devletler için 52.390 ve sağlık sektörü için 5.7 milyon olarak belirdi.

    Yakın zamanda gerçekleşen en büyük fidye yazılım saldırısı, Kuzey Amerika’da oto bayiler için yazılım üreten CDK Global’ı hedef aldı. On binlerce bayinin iki hafta boyunca işlerinin aksatan saldırıda talep edilen fidye miktarı açıklanmazken, oluşan zararın en az 600 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler