Karanlık maddenin neden oluştuğuna dair henüz bir sonuç elde edemeyen bilim insanları, gizemli maddenin yeni bir parçacık ve beşinci boyut ile bağlantılı olabileceğini öne sürdü.
Evrenin en büyük gizemleri arasında yer alan karanlık maddenin, kozmosun evriminde çok önemli bir yer tuttuğuna inanılıyor. Evrenin %80’ini oluşturduğu düşünülmesine rağmen, ışığı yansıtmayan, yaymayan ve emmeyen karanlık maddenin bileşimi ise halen bilinmiyor.
Uluslararası bir araştırma ekibi, karanlık maddenin gizeminin yeni bir parçacık ve beşinci boyutta yattığını düşünüyor. The European Physical Journal C dergisinde Ocak ayı sonunda yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları üç boyutlu uzan ve zamana dördüncü boyutun yanı sıra ek bir boyutun daha açıkıp açılmadığını değerlendirdi.
Bilim insanları tarafından yapılan hesaplamalar, Higgz bozonu ile bağlantılı olduğu düşünülen yeni bir parçacığın varlığına işaret etti. Higgs bozonu ile ilgili bilimsel araştırmaların incelenmesinin ardından, araştırmacılar “Tanrı parçacığına” benzeyen ve onunla etkileşime geçen bir diğer parçacığın, görünür madde ile karanlık madde arasındaki bağ olabileceği düşüncesini ortaya attı.
Araştırmada yer alan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Eğer bu ağır parçacık var ise bilinen görünen maddeyi bağlayacaktır ve karanlık maddenin bileşenleri üzerinde yaptığımız kapsamlı araştırmalar ek bir boyutta var olabilecek temel fermiyonların bu maddeyi oluşturduğunu öne sürüyor. Sıradan maddenin fermiyonlardan oluştuğunu bildiğimiz için bu çok uçuk bir fikir değil ve eğer bu ek boyut var ise fermiyonlar buraya yayılacaktır.”
Araştırmacılar, savlarının doğrulanması ve söz konusu ağır parçacığın tespit edilmesi halinde “karanlık maddenin keşfedilmesine açılan heyecan dolu bir sürecin başlayabileceğini” belirtti. Yapılan araştırma sonucunda yeni bulgular elde edilebilirse, karanlık maddenin yoğunluğu ve etkileşime geçtiği parçacıkların anlaşılabileceği ifade edildi.
Yeni Parçacık Ne Zaman Keşfedilecek?
Görünen maddenin yeni bir boyut ile bağlantısı olabileceği öne sürülen ağır elementin Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda (LHC) 2012’de tespit edilen Higgs bozonu ile benzerlikle taşıdığı düşünülüyor. Yeni parçacığın çok ağır olmasından dolayı parçacık hızlandırıcıları tarafından tespit edilip edilemeyeceğinin belirsiz olduğu belirtiliyor.
Bilim insanları yeni ağır parçacığın Linear Collider, Compact Linear Collider (CLIC) ve Future Circular Collider gibi yeni nesil parçacık çarpıştırıcıları ile tespit edilebileceğini düşünse de, parçacığın en iyi kütleçekim dalgaları ile keşfedilebileceğini savunuyorlar.
Ağır parçacığın evrenin kozmolojik geçmişinde önemli bir yer kapladığını düşünen araştırmacılar, parçacığın kütleçekim dalgaları oluşturuyor olabileceğini ve gelecekte kullanılacak gelişmiş dedektörler ile tespit edilebileceğini savundu. Araştırmacılar bu olasılığın bugüne dek test edilmediğini de not düştü.
Hipotezlerinin diğer araştırmacılar tarafından test edilmesini ümit eden araştırmacılar, evrenin bugüne dek ortaya çıkarılmamış ilginç kozmolojik geçmişini gün ışığına çıkarabileceklerini düşünüyor.