Turkcell’in en yeni modeli T60, yüksek bütçeli telefon aramayan son kullanıcılar için oldukça iyi bir opsiyon. Kamerası başta olmak üzere T60’ın genel performansını gözden geçirdik.
Turkcell, T40 ve T50 deneyimlerinin ardından en yeni modeliyle karşımızda. T60, kullandığım bir haftadan uzun süre boyunca beklediğimden iyi bir performans sergiledi, hatta iki defa yere şiddetli çakılsa da çizik bile almadı.
Kamerasıyla bolca çekim yapma şansı bulduğum telefonun temel özellikleri ve performansına kısaca göz atalım:
Genel tasarım
Turkcell T60 5 inç telefonlar arasında en ‘ideal’ tasarıma sahip telefonlardan biri. İnce olması, kıvrımlı kenarların etkisini öne çıkarıyor ve telefonu ele uyumu artıyor. 7,8 mm kalınlığındaki telefon 129 gr ağırlığıyla kullanımı daha da kolaylaştırıyor.
Karşılaştırma şansı bulduğum Sony Xperia Z2 ve Asus Zenfone 5’e kıyasla tek elle kullanması ve taşıması daha kolay. Z2’nin köşeli kenarları tutmayı daha zor kılarken, aynı ekran büyüklüğünde olmasına rağmen çerçevesi daha geniş olan Zenfone 5 de T60 kadar hafif değil.
https://youtu.be/8rU2ubwP0RM
Ekran
T60’ın ekranı 1280×720 ekran çözünürlüğünde IPS panelden oluşuyor. IPS (in plane switching) panel sayesinde telefonun görüntü ve renk kalitesi belirgin ölçüde artıyor. IPS, her açıdan ekranı net bir şekilde görmenizi sağlıyor. Isı ve renk ölçüm özelliği sayesinde ekranın her noktası daimi olarak aynı parlaklıkta tutuluyor ve görüş açısı netliği bozmuyor. IPS aynı zamanda parmakla sertçe dokunulduğunda bile görüntüde bozulma, bulanıklık veya beyazlık oluşmamasını sağlıyor.
Adreno 405 GPU (grafik işlemci birimi) ile yüksek bir görüntü kalitesi sunan T60 özellikle ekran parlaklığını beğendim. Telefon orta seviyeli parlaklıkta loş ışık altında ekranı net bir şekilde görebilmenize izin veriyor.
T60’ın Gorilla Glass teknolojisi bulundurmaması, telefonun mümkünse bant ve ön paneli örten bir kılıfla kullanılmasını gerektirebilir.
Performans
T60, sosyal ağ, müzik, oyun, fotoğraf, fitness ve iletişim gibi akla gelecek her alanda her türlü uygulamayı rahatlıkla çalıştırabileceğiniz bir telefon. Uygulamaların yüklenme, kullanım hızı ile bir uygulamadan bir diğerine geçiş oldukça iyi ve takılma yaşanmıyor. Birkaç uygulamada ara sıra ekran kilitlenmiş olsa da telefonu yeniden başlatmak gerekmeden eski haline geri dönebiliyorsunuz.
Qualcomm’un ilk 64-bit sekiz çekirdekli Snapdragon 615 işlemcisini kullanan T60, uygulamadan uygulamaya atlamak ve bir anda birden çok uygulama kullanmak konusunda başarılı. Spotify kullanırken bir anda telefon araması yapıp konuşma esnasında kamerayı rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Cihaz biraz ısınabiliyor ama işlemlerinizi takılmadan yerine getiriyor.
Özellikle yorucu fotoğraf düzenleme uygulamalarında beklediğimden iyi bir performans sunan T60, 3G alıcısıyla da kullandığım birçok telefondan daha iyi internet erişimi sunuyor. Wi-fi performansı çok daha başarılı.
Kamera
T60’ın önde bulunan 5 MP ve arkasında yer alan 13 MP kameraları, hem selfie hem de manzara fotoğrafı çekmekten hoşlananları fazlasıyla memnun edecek bir performansa sahip. Ana kameranın özellikle ‘gelişmiş odaklama’ modu ile çekimi oldukça başarılı.
1080p, 30 fps video çeken ana kamera, çok fazlasını beklemeyenler için gayet memnun edici bir performans sunuyor. Z2 ve Zenfone 5 kameralarıyla da karşılaştırma şansı bulduğum T60, en çok gelişmiş odaklama modunda başarılı. Lens ışığı anında yakalıyor ve 2-3 saniye içinde net bir görüntü alıyorsunuz. Kamera, test ettiğim süreçte telefonun bataryasını en çok tüketen fonksiyon oldu.
Ekran görüntüsü almak için yapmanız gereken ses kısma tuşu ile açma/kapama tuşuna aynı anda basmak.
Genel değerlendirme
Orta bütçeli telefonalar klasmanında oldukça iddialı olan T60, ilk kez akıllı telefon kullanacak birinden, çok pahalı bir model aramayan bir kişiye kadar tüm son kullanıcıların beklentisini karşılayacak bir telefon. İşlem hızı, kamera performansı, sade tasarımı ve kullanıcı dostu içerikleriyle beklentileri fazlasıyla karşılıyor.
Swiftkey klavyesiyle gelen T60, aynı zamanda kendine özgü video, müzik, mobil asistan ve fitness dahil birçok uygulamaya sahip. Turkcell hesabı sahipleri özellikle Akıllı Depo bulut hizmetinden ve öğrenciler için faydalı uygulamalar içeren Akademi platformundan yararlanabilir.
T60 ilk kez akıllı telefon kullanacak birisinin yardım almasını gerektirmeyecek kılavuz içeriğiyle geliyor. T60 Keşif uygulamasında telefonun tüm içerik ve fonksiyonları video ve görsel eşliğinde anlatılıyor. İyi düşünülmüş uygulama T60’ı en kullanıcı dostu telefonlardan biri kılıyor.
Ses çıkışı çok yüksek olan T60’ı müzik kutusu olarak kullanmaktan hoşlandığımı söylemeliyim. Ancak kulaklıkla müzik dinlerken kesinlikle sesi maksimuma getirmeyin. Telefonun sizi uyardığı noktada durmanız kulak zarlarınız için çok yararlı olabilir, aksi takdirde uyarmadı diyemezsiniz.
Teknik özellikler:
İşletim sistemi: Adroid 5.02 (Lollipop)
İşlemci: Sekiz çekirdekli 64-bit Qualcomm Snapdragon 615
İşlemci hızı: 1,5 GHz
RAM: 2 GB
Grafik İşlemci Birimi: Adreno 405
Ölçüler: 144.2×71.7×7,7.8 mm
Ağırlık: 129 gr
Ekran: 5 inç IPS panel
Ekran çözünürlüğü: 1280x720p
Dahili bellek: 16 GB
MicroSD: 32 GB’a kadar destekliyor
Ön kamera: 5 MP
Arka kamera: 13 MP/1080p/ saniyede 30 kare video çekim
3G bağlantı hızı: HSPA (900 / 2100 MHz)
Wi-fi: WLAN 802.11 b/g/n
Bluetooth: 4.0
Batarya: Lityum iyon 2,400 mAh pil
Fiyat: 899 TL
Artıları:
– Hafif ve boyutuyla uyum sağlayan tasarım,
– Yüksek işlem hızı,
– Yüksek kamera performansı,
– Kullanıcı dostu arayüzü ve içerikler.
Eksileri:
– Plastik yerine alüminyum tercih edilmeliydi,
– Özellikle kamerayı kullanırken fazla ısınabiliyor,
– Uygulamaları çalıştırırken takılabiliyor.
Puan: 80/100