Cuma, Kasım 22, 2024
More

    70 bin yıl önce yakınımızdan bir yıldız geçti

    Güneş Sistemi’nin ötesinde henüz keşfedemediğimiz ancak fazlasıyla merak ettiğimiz birçok gizem yatıyor. İlk olarak 1983 yılında IRAS teleskobu tarafından izi bulunan ancak var olduğunu kanıtlanamayan Planet X, nam-ı diğer Marduk, bu gizemlerden sadece bir tanesi.

    New York’taki Rochester Üniversitesi tarafından yapılan benzer bir araştırma, Güneş Sistemi’nin 70 bin yıl önce iki yıldız tarafından ziyaret edildiğini ortaya koydu. Yörüngesinde hareket eden yıldızla uzayla ilerleyen ve ‘Scholz’un yıldızı’ olarak da adlandırılan gök cismi, Güneş Sistemi’ne 0.8 ışık yılı yaklaştı.

    Bir ışık yılı, yaklaşık 10 trilyon kilometreyi temsil ediyor. Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan Proxima Centauri, Dünya’dan 4 ışık yılı mesafede yer alıyor.

    Araştırmanın başını çeken Eric Mamajek ve ekibi, Scholz’un yıldızını gökte çizdiği teğet hareketi ve radyal hızını hesaplayarak tespit etti. Mamajek, yıldızın hareketi ve yakınlığından yola çıkarak ‘Güneş Sistemi’ne doğru ilerlediği veya uzaklaştığı’ izlenimini aldıklarını söyledi. Birçok ulustan bilim insanının yer aldığı araştırma ekibi, radyal hızını bağlı olarak yıldızın Güneş’ten uzaklaştığını tespit etti.

    Mamajek, bulgulardan yola çıkarak, “Oldukça yakın bir geçiş yaşamış olduğumuz açık” ifadesini kullandı.

    “Güneş Sistemi’ne kuyrukluyıldız savurmuş da olabilir”

    Space.com’da yer alan bilgiye göre, gökbilimciler ilk olarak 2013’te bir kırmızı cüce keşfetti. Şu anda Dünya’dan 20 ışık yılı mesafede, Tekboynuz (Monoceros) Takımyıldızı’nda yer alan ikili yıldız, Almanya’nın Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam gökblimcisi Ralf-Dieter Scholz tarafından keşfedildi.

    Kütlesi Güneş’in sadece 10’da 1’i kadar olan Scholz’un yıldızı, çekirdeğinde yeterince nükleer füzyon yaşanmadığı için sönmüş bir kahverengi cüce tarafından takip ediliyor.

    Gökteki yavaş hareketi nedeniyle Güneş Sistemi’ne yakın yıldızlar arasında dikkat çeken Scholz’un yıldızı, ilk olarak Güney Afrika Büyük Teleskobu (SALT) ve Şili’deki Macellan teleskobu ile gözlemlendi.

    Yıldızın hareketi 70 bin yıl öncesine kadar oluşturan gökbilimciler, Güneş Sistemi yakınından geçen yörüngesini tespit etmek için 10 bin simülasyon gerçekleştirdi. Simülasyonların yüzde 98’inde, yıldızın Dünyamıza 0.8 ışık yılı (8 trilyon kilometre) kadar yaklaştığı anlaşıldı.

    Simülasyonların sadece bir tanesinde, yıldızın Güneş Sistemi’nin çevreleyen buzul kuyrukluyıldız diyarı Oort Bulutu’ndan geçtiği görüldü. Eğer gerçekse, Scholz’un yıldızı Güneş Sistemi’ne sayısız kuyrukluyıldız göndermiş olabilir. Bir yıldızın geçişiyle neler yaşanmış olabileceği, gelecekte araştırmalara kalıyor.

    Güncel araştırma:

    70,000 yıl önce Güneş’i ziyaret eden yıldız Oort Bulutu’nu birbirine kattı

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler