Cuma, Kasım 22, 2024
More

    Arka Bahçenizden Yapabileceğiniz 10 Astrofotoğrafçılık Deneyimi

    Karantina günlerini henüz geride bırakamadığımız bu zamanlarda yoğun ışık kirliliğiyle çevreli bir şehirde yaşıyor olsanız bile, oturduğunuz yerden yapabileceğiniz bu 10 astrofotoğrafçılık fikrini deneyebilirsiniz.

    Dünyanın birçok noktasından insanlar  içerisinde bulunduğumuz pandemi koşulları altında çeşitli gökyüzü objelerini ve gökyüzünü nasıl fotoğraflayabilecekleri hakkında paylaşımlar yapmaktalar. Astronomi’nin ve onu sevmenin sınırları yoktur. Keyifli okumalar..

    1. Ay Fotoğrafçılığı

    Bölgenizde ne kadar ışık kirliliği olursa olsun bu durum Ay’ı fotoğraflamanıza asla engel değil! Aynı zamanda bir dizi farklı fotoğraf çekme yönteminin de önünü açacaktır.

    Örneğin; geniş açılı çekim yaparken kadrajınıza ilgi çekebilecek ön plan objeleri ekleyebilirsiniz.

    Ayrıca, dar açılı (telefoto) lense sahipseniz Ay yüzeyinin ayrıntılarını çok kolay yakalayabilir ve böylelikle kendinize Ay evrelerini daha iyi görebilmek adına harika bir bahane yaratmış olursunuz.

    2. Gezegenler

    [PetaPixel]

    Gezegenler, yıldızlardan farklı olarak güneşimizin ışığını yansıttığından ve ışıkla kirlenmiş alanlarda çok daha fazla göründüklerinden kadrajınızı süslemeleri pek muhtemel.

    Gökyüzünde özellikle Samanyolu’nu diğer gezegenler ile birlikte fotoğraflamaya çalışıyorsanız; Jüpiter, Satürn, Mars ve Venüs sizi selamlıyor olacaktır.

    3. Yıldız İzleri

    [PetaPixel]

    Gökyüzünde parlayan çok fazla yıldız göremiyor olabilirsiniz ancak kameranızın kaç tanesini çekebileceğine siz de şaşıracaksınız.

    Pek tavsiye edilmiyor olsa da yıldız izi fotoğraflamak her fotoğrafçının zevkine göre değişen bir şey. ISO, diyafram açıklığı gibi ayarlarınızı yaptıktan sonra 20-30 saniyelik çoklu pozlamalar gerçekleştirebilirsiniz, ancak aşırı pozlamadan kaçınmanız gerekir! Çektiğiniz kareler arasında 1-2 saniyelik süreler bırakmayı ihmal etmeyin.

    Yeni bir kameranız ve iyi bir SD kartınız varsa 1 saniye ile kurtulabilirsiniz, ancak daha eski bir kameranız veya düşük kaliteli bir SD kartınız varsa, 2-3 saniye sizin için ideal olacaktır. Bir pozu kaçırmak ve izleriniz arasında büyük bir boşluk bırakmak motivasyonunuzu düşürebilir.

    Kameranızda yerleşik bir intervalometre (aralık ölçer) yoksa, önerilen bazı cihazları kullanarak bu açığınızı kapatabilirsiniz. Ön cam merceğinizde herhangi bir buğu oluşmasını önlemek adına ise bir objektif ısıtıcısı koymak da faydalı olabilir. Dolayısıyla fotoğraflarınız arasında yüzlere buğulu mercek görüntüsü görmek hoş olmayacaktır.

    4. Hızlandırılmış Çekim

    Yıldız izlerine benzer bir şekilde, bir aralık ölçer kullanarak birden çok poz çekebilir ve görüntüleri bir zaman atlamalı videoya dönüştürebilirsiniz. Pürüzsüz çekimler elde etmek için videonun saniyede en az 24 kare oynatması gerekir, bu nedenle çektiğiniz her 24 görüntü 1 saniyelik çekime eşit olacaktır.

    5. Uluslararası Uzay İstasyonu ve Starlink Uyduları

    Gökyüzünden Uluslararası Uzay İstasyonu geçişleri daima bulunduğunuz konumdan göz atmaya değerdir. ISS Detector uygulaması size bu geçişlerin ne zaman olacağını ve istasyonun hangi yöne doğru bir yol izleyeceği bilgilerini verecektir. 

    Ayrıca, SpaceX’in StarLink uydularının bir görüntüsünü de yakalayabilirsiniz, ancak bu şu anda gökbilimciler ve astrofotoğrafçılar için çok titiz ve tartışmalı bir konu. Şimdilik tüm bunlar için Heavens Above platformunu kullanabilirsiniz. Eğer şansınız varsa Ay ve UUİ’yi aynı karede pozlayabilmeniz de mümkün olacaktır.

    6. Bokeh Yıldızları

    [PetaPixel]

    Eğer ki gökyüzünde fazla yıldız yoksa onları ön plana çıkarmanın diğer bir yolu ise ön plandaki objeye odaklanmaktır. Böylece yıldızlar büyük bokeh (fotoğraflarda genellikle estetik amaçlı kullanılan bulanık ışık noktacıkları) toplarına dönüşecektir.

    Burada biraz daha uzun bir odak uzaklığına sahip olmak yardımcı olabilir; 50-135 mm arasında bir lens işinizi görecektir. Bu tekniği 20-24mm lenslerle de yapabileceksiniz ancak ön plan nesnenize yakın olduğunuzdan emin olun. Teknik kolaydır, sadece ön plandaki kompozisyonunuza odaklanın.

    7. Takımyıldızları

    [PetaPixel]

    Karanlık gökyüzü konumlarında takımyıldızı fotoğrafçılığı aslında oldukça zor olabiliyor. Kameranız sensörleri o kadar çok küçük yıldızı algılıyor ki takımyıldızları bu kaos içinde kayboluyor. Biraz ışık kirliliği veya ay ışığı, küçük yıldızları yıkar ve göze çarpan takımyıldızların öne çıkmasına yardımcı olur. Bunları bulmak için Stellarium gibi bir uygulama kullanabilirsiniz. 

    8. Derin Uzay Astrofotoğrafçılığı

    Işıkla kirlenmiş alanlarda derin uzay fotoğraflarınızdan ne kadar iyi bir sonuç alabileceğinize şaşırabilirsiniz. Doğru ışık kirliliği filtresi ile uzaktaki hedefinize odaklanabilir ve eğer modifiye edilmiş bir astro-kameranız varsa, dar bant filtreli astrofotoğrafçılık bile yapabilirsiniz. Siz de uygun ekipmanlar ve doğru beceriler ile gökyüzünün engin güzelliğini keşfedebilirsiniz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler