Salı, Aralık 3, 2024
More

    Depolayabileceğimiz bilgi miktarının bir sınırı var mı?

    Beynimizin hafıza kapasitesi nedir? Beynimizin depolayabileceği bilgi miktarının herhangi bir fiziksel sınırı var mıdır?

    Northwestern Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Paul Reber cevabına göre: Kaç tane anı depolayabileceğimizin fiziksel bir sınırı olması gerekmesine rağmen, kapasite son derece büyüktür. Ömrünüz boyunca hafıza kapasitemizin tükenmesi konusunda endişelenmemize gerek yoktur.

    İnsan beyni yaklaşık bir milyar nörondan oluşur. Her nöron, bir trilyondan fazla bağlantıya tekabül eden diğer nöronlarla yaklaşık 1.000 bağlantı kurar. Her bir nöron yalnızca tek bir hafızanın saklanmasına yardımcı olsaydı, alanın tükenmesi bir sorun olurdu. iPod veya USB flash sürücüdeki alana benzer şekilde yalnızca birkaç gigabayt’lık depolama alanınız olabilir. Yine de nöronlar birleşir, böylece her biri aynı anda birçok anıya yardımcı olur ve beynin bellek depolama kapasitesini katlanarak yaklaşık 2,5 petabayta (veya bir milyon gigabayta) yakın bir miktara yükseltir. Karşılaştırma için, beyniniz bir televizyondaki dijital video kaydedici gibi çalışsaydı, 2,5 petabayt üç milyon saatlik TV şovu tutmaya yeterdi. Tüm bu depolama alanını kullanmak için TV’yi 300 yıldan daha uzun süre kesintisiz çalışır durumda bırakmanız gerekir.

    Beynin anılar için tam depolama kapasitesinin hesaplanması zordur. Birincisi, bir hafızanın boyutunu nasıl ölçeceğimizi bilmiyoruz. İkincisi, belirli anılar daha fazla ayrıntı içerir ve bu nedenle daha fazla yer kaplar; diğer anılar unutulur ve böylece yer açılır. Ek olarak, bazı bilgiler ilk etapta hatırlamaya değmez.

    Bu iyi bir haber çünkü yaşamımız boyunca yeni deneyimler ararken beynimiz ayak uydurabilir. “İnsan yaşam süresi önemli ölçüde uzatılsaydı, beynimizi doldurabilir miyiz?” sorusuna Paul Reber’in cevabı ise, “Emin değilim. 100 yıl sonra tekrar sor.” olmuştur.

    Eski bir beyin travması, hayatın ilerleyen dönemlerinde aniden zararlı etkilere neden olabilir mi?

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler