Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    Biyonik Göz İle Görme Yetisi Geri Kazanılabilir Mi?

    Benzer implantlar potansiyel olarak felci de tedavi edebilir.

    Avustralya’nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, beyin implantıyla görme işlevini gerçekleştiremeyen bir gözün görme yetisini geri getirebileceğini söyledikleri biyonik bir cihaz geliştirdi. 

    Ekip şu anda biyonik bir gözün dünyadaki ilk insan klinik deneyleri olacağını iddia ettikleri deney için hazırlanıyor ve sonunda bunu küresel ölçekte üretmek için ek finansman istiyor.

    TechCrunch’ın bildirdiğine göre, esasen bu proje beyne yerleştirilmiş mikro elektrotlarla birleştirilmiş bir akıllı telefonun içgüdüsü. Yapımı on yıldan fazla süren bir proje olan “Gennaris biyonik görme sistemi”, sinyallerin retinadan beynin görme merkezine iletilmesine izin vermek için hasarlı optik sinirleri atlamaktadır.

    Sistem, bir kamera ve bir kablosuz verici içeren özel tasarlanmış bir başlıktan oluşur. Beynin içerisine yerleştirilen sinyalleri iletirken, bir işlemci birimi veri sıkıştırmayla ilgilenir.  

    Monash Üniversitesi’nin Elektrik ve Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği bölümü profesörü Arthur Lowery durum hakkında, “Tasarımımız, bireyin iç ve dış ortamlarda gezinmesi ve etrafındaki insanların ve nesnelerin varlığını tanıması için bilgi sağlayan 172 noktaya kadar ışık (fosfor) kombinasyonlarından görsel bir desen oluşturuyor.” açıklamasında bulundu. 

    Araştırmacılar sistemi uzvun felci gibi tedavi edilemeyen nörolojik rahatsızlıkları olanların görme becerisini yeniden kazanmalarına yardımcı olacak şekilde uyarlamayı umuyor. 

    Lewis, “Başarılı olursa, MVG (Monash Vision Group) ekibi tedavi edilemeyen körlüğü olan insanlara görme yetisi kazandırmaya ve quadriplegia ile felç olan kişilerin kollarına hareket etmeye odaklanan yeni bir ticari girişim oluşturmaya çalışacak ve sağlık hizmetlerini değiştirecek.” ifadelerinde bulundu.

    Temmuz ayında yapılan bir test, Gennaris serisinin pnömatik bir yerleştirici kullanılarsk üç koyunun beynine güvenli bir şekilde nakledilebildiğini ve toplamda 2700 saatlik bir uyarımın herhangi bir olumsuz sağlık etkisine neden olmadığını gösterdi. İlk insan denemelerinin ne zaman olacağı ise hala belirsiz. 

    Monash Üniversitesi fizyoloji profesörü ve MVG üyesi Marcella Rosa durum hakkında, “Ekstra yatırımla, bu kortikal implantları burada Avustralya’da insan denemelerine ilerlemek için gereken ölçekte üretebileceğiz.“ diye belirtti.

    Neuralink ile benzer amaçlar hedefleniyor

    Haber, Elon Musk’ın beyin-bilgisayar arayüz şirketi Neuralink’in madeni para büyüklüğünde arayüz prototipini canlı domuzlarda test ettiğini duyurmasının ardından geldi. Bu projelerin ana amaçları benzer: körlük ve felç dahil beyin sorunlarını tedavi etmek.

    Houston’daki Baylor Tıp Koleji’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen “görme protezi” bir cihaz olan ayrı bir beyin implantı, mayıs ayında yayınlanan bir makalede ayrıntılı olarak açıklanmasının üzerine hem kör hem de görebilen katılımcıların harflerin şekillerine bakmalarına izin verdi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler