Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    Jüpiter Atmosferinde Yeni Bir “Beyaz Leke” Tespit Edildi

    Güney Afrikalı amatör bir astronom, Jüpiter’in üst atmosferinde beyaz ve büyük bir yapı tespit etti. Yeni beyaz lekeye “Clyde’s Spot”, yani Clyde’ın Lekesi adı verildi.

    NASA, Güneş Sistemi’nin devi Jüpiter’in üst atmosferinde yeni ve parlak bir yapının belirdiğini duyurdu. Bulutların yoğunlaştığı bir nokta gibi beliren yapı, Büyük Kırmızı Leke ile gezegenin güneydoğusundaki bir diğer büyük fırtınayı temsil eden S2-AWO A7 arasında kalıyor.

    Clyde’s Spot, Güney Afrika Astronomi Birliği’nin Shallow Sky biriminin başında yer alan Clyde Foster tarafından 31 Mayıs 2020’de tespit edildi. Foster, Jüpiter üzerindeki yeni lekeyi metan gazına hassas bir filtre kullanarak tespit etti. İlginç detay, aynı yapının birkaç saat önce Avustralya’dan gözlem yapan astronomlar tarafından fark edilmemesi oldu.

    Foster’ın şansına, Juno uzay aracı gaz devinin yörüngesindeki 27’nci yakın geçişini 2 Temmuz 2020’de gerçekleştirdi. Foster, Juno’nun 53 gün süren uzunlamasına bir yörüngesi olduğunu ve her yakın geçişte Jüpiter’in ince bir kesitini gözlemlediğini belirtti. Juno, harika bir tesadüf ile Foster tarafından görüntülenen bölgeyi de gözlemledi.

    Juno verilerini bir araya getiren bir diğer amatör astronom Kevin M. Gill, Foster’ın yakaladığı beyaz yapının detaylı görüntüsünü oluşturdu. Gill, Juno’nun üst atmosferden 45,000 ile 95,000 km mesafede iken çektiği beş farklı görüntüyü kullanarak beyaz lekeyi ortaya çıkardı (ana görsel).

    Foster’ın teleskobu ile metan dalgaboylarına hassas filtre ile görüntülenen beyaz leke. [Clyde Foster/ASSA]

    Yeni Leke Neyi Temsil Ediyor?

    Clyde’s Spot, bir bulut örtüsünün diğer bulut tabakalarının üzerine yükselmesi ile tanımlanan “konvektif yayılımı” temsil ediyor. NASA, bu tür oluşumların Jüpiter atmosferi için olağandışı olmadığını ve gezegenin Güney Sıcak kuşağında en son iki sene önce benzer bir yapının belirdiğini not düştü.

    Juno, Jüpiter yörüngesindeki bir diğer yakın gözlem geçişini 25 Temmuz’da yapacak. O tarihte elde edilecek görüntüler ışığında yeni beyaz lekenin değişip değişmediğini görecek ve kalıcılığı hakkında bilgiler edineceğiz.

    Juno tarafından yeni lekeye ait bir diğer görsel. [NASA/JPL/SwRI/MSSS/Clyde Foster]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler