Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Günümüzde Sıkça Tartışılan 5G Teknolojisi Nedir?

    5G, şu an telefonlarımızda kullandığımız 2G, 3G ve 4G’nin yeni ve güçlü hali. 5G, 4G’ye göre 20 kata varan yüksek hızlı internet bağlantısı ve 30 kata kadar daha düşük gecikme sürelerini hedefliyor. 5G, başlıca telefon ve mobil cihazlar için geliştirilmesine rağmen yakın gelecekte otonom araçlarda da kullanılacak ve hayatımızın daimi bir parçası haline gelecek.  Çin, Avrupa ve Amerika, 5G teknolojisinin test edilmeye ve kullanılmaya başladığı yerler arasında. Çin, şu anda en büyük 5G ağına sahip olan ülkeyi temsil ediyor.

    Galaxy S10 5G

    Ülkemizde 5G teknolojisi var mı?

    Ülkemizdeki mobil operatörler Nisan 2020’de testlerini yapmaktalar. BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu), bu yıl içerisinde lisans dağıtımı ve ihalesi yapmayı planlıyor. Bu ihale yapılırsa 5G teknolojisi, ülkemizde, belirli yerlerde kullanılabilecek hale gelecek. Ayrıca Turkcell’in yaptığı testlerde 5G bağlantısının en yüksek hız rekoru kırıldı.

    Turkcell’in 5G Dünya Rekoru

    5G’nin öncüleri kimler?

    Huawei, 5G mobil şebekesinde dünyanın en büyük teknoloji tedarikçisi konumunda. Ülkeler, 5G altyapısında konusunda genellikle Huawei ile çalışıyor.

    IPlytics’in standartlarını, patentlerini ve veritabanını kullanan tablo 1’de, beyan edilen 5G patent sayısı ve sahipleri gösterilmekte.

    Tablo 1

    Çin merkezli Huawei, en büyük 5G patentine sahip ve bunu Güney Koreli şirketler Samsung ve LG ardından Finlandiyalı Nokia takip ediyor. Qualcomm ve Intel ise 5G patentlerine sahip en büyük ABD şirketleri. Huawei dışında bulunan Amerikan firmaları, önceki ağ bağlantı türlerine göre daha az patent sahibiler ve bu patent azlığı, Amerikan firmaların daha fazla zarar görmesine neden oldu.

    Tablo 2’de ise 5G teknolojisine en çok katkı yapan şirketler listelenmiş durumda.

    Tablo 2

    5G Neden Engellenmek İsteniyor?

    5G konusunda Çin’in gösterdiği ilerleme çok yüksek boyutta. Bundan önceki GSM bantları (2G, 3G ve 4G) hep ABD’de doğmuş ve patentlerin önemli bir kısmı ABD’ye ait olmuştu. Günümüzde 5G alanındaki gelişmelere baktığımızda ise 5G patentlerinin büyük bir yüzdesi Çinli ve Koreli uzak doğu şirketlerine ait.

    Çin’li Huawei‘nin 5G atağı sonucunda ABD’nin hem vatandaşlarını hem de dünyayı Çin’den ve Huawei’den uzaklaştırmak istediği ve bunun için 5G ile ilgili karalamalar yaptığı iddia ediliyor. ABD vatandaşlarının %30’u 5G teknolojisine karşı çıkıyor ve 5G’nin zararlı olduğunu savunuyorlar. Ayrıca Huawei’nin 5G yüzünden Amerikan ambargosu yediği de spekülasyonlar arasında.

    Bir diğer iddia ise New York Times‘tan geldi. The New York Times’a göre, 5G’nin engellenmesi ve protesto edilmesinde Rusyanın parmağı var. New York Times, Rus TV ağının Amerika temsilcisi RT America’nın, 5G’nin korkunç sağlık tehditlerini kapsayan “Tehlikeli İnsanlık Deneyi” başlıklı yazısını yayınladığını ve bu yazıda 5G sinyallerini beyin kanseri, infertilite, otizm, kalp tümörleri ve Alzheimer hastalığını arttırdığını söylüyor. New York Times’a göre bu bilgiler bilimsel desteğe sahip değil ve sadece bir iddiadan ibaret.

    Aljazeera’nın haberine göre, İngiltere’de Pazartesi günü parlamenter komite, İngiliz hükumetini koronavirüs komplo teorilerini yok etmesi ve bu konuda daha fazlasını yapmaları için çağırdı. İngiltere’de 5G baz istasyonlarının yakılması bu durumu tetikledi. Ayrıca bu durum İngiltere’nin iletişim ağına da zarar vermiş durumda.

    5G ağı bulunan ülkeler

    5G teknolojisi, güvenlik ve sağlık konusunda bize çok fazla fayda sağlayacak. Zararları konusunda ise tehditlerin gerçekliğini kanıtlar nitelikte somut bir çalışma, makale bulunmuyor. 5G teknolojisinin bize getireceği yenilikleri hep birlikte göreceğiz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler