Amazon ormanlarını korumak için birçok şirket vaatlerde bulunsa da, beş dev bankanın orman arazilerinden petrol çıkarılması için servet harcadığı anlaşıldı.
Amazon ve Microsoft’un da aralarında bulunduğu firmaların iklim değişikline karşı koymak için verdiği vaatler bir yana dursun, neden oldukları hasarı durdurma sözü veren birçok kurumun aslında ikili oynadığı gözler önüne serilmiş durumda.
Amazon Watch örgütü tarafından hazırlanan en son rapora göre, dünyanın en büyük bankaları arasında yer alan Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, HSBC ve BlackRock, Amazon ormanlarında petrol çıkarma işlemlerine on milyarlarca dolar harcadı.
Rapora göre söz konusu bankaların harcadığı paralar Peru, Ekvador ve Kolombiya’daki yağmur ormanlarının üçte ikisini tehdit eden petrol faaliyetleri için harcanıyor. Nihayetinde iklim değişikliğinin neden olduğu küresel ısınmanın riski artıyor, oksijen ve CO2 seviyelerini dengeleyen ormanlar yok oluyor, milyarlarca hayvan ve yerel kabilenin yaşam alanı ortadan kaldırılıyor.
Raporda, petrol keşif bölgelerin birçoğunun yerleşim bölgelerinden uzak kaldığı ve buralara ulaşmak için yol inşası gerektiği belirtildi. Bu da yasadışı ağaç kesimi, madencilik, kaçak yerleşimler ve daha da kötüsü kontrolsüz petrol hatları anlamına geliyor. Doğanın ağaç kesimi ve petrol sızıntılarından uğradığı tahribatı tahmin etmek çok güç.
Tablonun mide bulantısı veren bir köşesi de var. Amazon’u tahrip etmek için para yardımında bulunan BlackRock, kendi sayfasından yaptığı açıklamada “iklim değişikliği ile mücadele etmek adına ciddi finansal kararlar alınacağını” açıklamıştı. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Arktik bölgesinde petrol ve doğalgaz faaliyetlerinin finansmanına kısıtlamalar getirileceğini belirtmişti. Amazon Watch raporuna göz atıldığında ise BlackRock’ın Amazon’dan ham petrol çıkaran firmalarda 2.5 milyar dolar değerinde senet ve tahvili olduğu anlaşılıyor. JPMorgan’ın Amazon’dan ham petrol çıkarma işlemlerine yaptığı yardım ise 890 milyon dolar olarak beliriyor.
Amazon Watch, bu yatırımların hem hayatları etkilenecek yerel kabileler hem de iklim değişikliği krizine yapılan vurgulara rağmen geldiğini not düştü.
Kapitalizmi Ay ve Mars’ta düşünmesi şimdiden endişe verici.