Koronavirüs tehdidinin artması ile birlikte ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere insanlar tuvalet kağıdına hücüm ediyor. Peki neden?
Aşağıdaki görüntüler, Avusturalya’daki bir süpermarkette tuvalet kağıdı yüzünden kavga eden kadınları gösteriyor:
Görüntülerden anlaşılacağı üzere, medeniyet ile kaos arasındaki ince çizgiyi temsil eden unsur ne gıda ne de su ancak tuvalet kağıdının kendisi.
Koronavirüse karşı alınan tedbirler artarken kendini eve kapatan milyonlarca insan ilk olarak tuvalet kağıdı reyonlarını yağmaladı. Bir örnek aşağıda:
Koronavirüse karşı alınması gereken temel önlem, sabun, kolonya ve hijyenik sıvıları düzenli kullanarak ellerimizi temiz tutmak. Öte yandan karantinalar arttıkça tuvalet kağıdı stoklarının yağmalanması bilim insanlarını şaşırtan bir hadise. Sebebi, covid-19’un sindirim sistemini çok fazla etkilememesi. Görülen semptomlar ve ileri aşamadaki rahatsızlıklar arasında ishal öne çıkmıyor.
O zaman tuvalet kağıdının bilinçaltında oluşturduğu yağmalama hissinin kaynağı nedir? Dünya Ekonomik Forumu’na açıklama yapan Melbourne Üniversitesi’nden Brian Cook’a göre bu bir “stresle mücadele tepkisi.” Cook, “Batılı birçok insanda tuvalet kağıdı eksikliğinde tuvalet temizliğine karşı olumsuz bir bakış açısı olduğunu” belirtti. Bir diğer sebep, insanların tuvalet kağıdını pratik bir hijyen aracı olarak görmesi. Tıpkı nezle olduğunuzda yanınızda mendil taşımanız gibi.
Cook’a göre üçüncü sebep, tuvalet kağıdı stoklamanın düşük maliyetli olması. İnsanlar kendilerini risk altında hissetiklerinde düşük maliyet karşılığında “güvence hissi” satın alıyor.
Aşağıdaki videoda ise tuvlet kağıdı reyonlarına direkt hücuma geçen insanları görüyoruz:
Yerini dolduracak bir ürün yok!
Central Queensland Üniversitesi’nden Alex Russell ise olaya farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyor:
“İnsanlar sadece tuvalet kağıdı stoklamıyorlar. Yüz maskelerinden el hijyen sıvılarına kadar her türlü ürün yağmalanıyor. Konserve ve uzun ömürlü yiyecekler de en çok alınan ürünlerin arasında yer alıyor. İnsanlar korkmuş durumda ve stok yapıyorlar. İhtiyaç duydukları her şeyi alıyorlar ve bir tanesi de tuvalet kağıdı.”
Russell’ın yaklaşımında tuvalet kağıdının yer kaplayan bir ürün olmasının da yeri var. Tuvalet kağıdı raflarda daha çok yer kaplayan ve stoklama alanı gerektiren bir ürün olduğu için insanların “dikkatini çekiyor.”
Russell’a göre en önemli faktör, tuvalet kağıdının yerini doldurulamayacak bir ürün olması. Eğer süpermarkette aradığınız gıdayı bulamazsanız, alternatiflerine yönelebilir ve düşündüğünüzden tamamen farklı bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ancak söz konusu tuvalet kağıdı ise onun yerini başka bir ürün ile doldurmanız mümkün değildir…
Yine de sakin olup, tüketiciler olarak mantıklı düşünmemiz gerekiyor. Düzenli yemek yediğimiz takdirde her gün bir kez tuvalete çıkmak 2 yıllık tuvalet kağıdı stoklamamızı gerektirmiyor. Tabii tuvalet kağıdı yeme hastalığını yoksa (böyle bir hastalık var), durum farklı.