Pazar, Kasım 24, 2024
More

    2 bin 153 milyarder, 4.6 milyar insanın toplamından fazla servete sahip

    Oxfam örgütünün hazırladığı en son rapora göre, dünyanın en zengin 2 bin 153 insanı dünya nüfusunun yüzde 60’ını temsil eden 4.6 milyar insanın toplamından fazla servete sahip.

    Yoksulluğa neden olan adaletsizliklerle mücadele eden Oxfam örgütü tarafından hazırlanan rapor, küresel alandaki gelir dengesizliğini net olarak gözler önüne serdi. Davos’ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayınlanan rapora göre, sadece 2 bin 153 kişi 4.6 milyar insanın toplamından zengin.

    Raporda, küresel alandaki ekonomik dengesizliğie birçok örnek sunuldu. Örneğin, dünyanın en zengin 22 erkeği Afrika’da yaşayan tüm kadınların toplamından (326 milyon) daha zengin. Rapor, kadın ve kız çocuklarının her gün 12.5 milyar saat ödeme almadan iş ürettiklerini ve bu durumun küresel ekonomiye yılda en az 10.8 trilyon dolar kazandırdığını belirtti. Söz konusu miktar, küresel teknoloji sanayisinin yıllık üretiminin üç katından fazlasına denk geliyor.

    Rapora göre, eğer bir kişi Mısır’ın Giza Piramitleri’nin inşa edildiği zamandan bu yana günde 10,000 dolar biriktirseydi, dünyanın en zengin beş milyarderinden halen %80 fakir olacaktı.

    Oxfam Hindistan’ın CEO’su Amitabh Behar, “zengin ile fakir arasındaki eşitsizliğin ancak belli politikalar ile kırılabileceğini ancak çok az devletin bu politikaları desteklediğini” ifade etti. Behar şu ifadeleri kullandı:

    “Kırılan ekonomiler sıradan kadın ve erkeklerin harcanması karşılığında zenginlerin ve büyük sanayilerin cebini dolduruyor. İnsanların aslında milyarderlerin var olması gerekip gerekmediğini düşünmesi şaşırtıcı değil.”

    Oxfam, küresel alandaki milyarderlerin sayısının geride kalan 10 yılda iki katına çıktığını not düştü.

    Zenginlerden alınacak ek vergi milyonlara iş oluşturabilir

    Raporda, küresel ekonomik eşitşizliğin en çok kadın ve kız çocuklarını ezdiği vurgulandı. Bu grup her gün yemek pişirmek, temizlik yapmak, çocuk ve yaşlılarla ilgilenmek için milyarlarca saat harcıyor.

    Behar, karşılığı ödenmeyen bakım işlerinin ekonomilerin, iş dünyasının ve toplumların çarklarını döndüren “gizli motor” olduğunu belirtti. Behar, “Eğitim alamayan, düzgün bir hayat düzeni bulunmayan ve toplumların nasıl yürütülmesi gerektiği konusunda söz sahibi olamayan kadınlar, ekonominin en alt tabakasında sıkışmış durumda” ifadesini kullandı.

    Oxfam, en zengin %1’lik nüfustan önümüzdeki 10 sene boyunca sadece %0.5 ek vergi alınması halinde, çocuk ile yaşlı bakımı ve eğitim ile sağlık alanlarında 117 milyon iş olanağı yaratılabileceğini belirtti.

    Raporda, gelir dağılımı üzerindeki hesaplamaların Credit Suisse Araştırma Enstitüsü’nün 2019 Küresel Gelir Veri Kitabı’ndan alındığı belirtildi. En zenginlerin serveti hakkındaki veriler ile Forbes 2019 Milyarderler Listesi’nden alınan verilerle hesaplandı.

    Forbes listesine göre dünyanın en zengin insanı, 116.4 milyar dolar servet ile Amazon’un kurucusu Jeff Bezos. İkinci sırada 116 milyar dolar ile Fransız Bernard Arnault geliyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler