Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    Kedi beslemek şizofren riskini artırıyor

    Bilim insanları, kedilerin az bilinen bir tehdit sakladıklarını belirtti. Dünyanın dört bir yanında bulunan ve kedilerin tüylerinde gizlenen bir parazit, şizofreni dahil zihinsel hastalıkları tetikleyebilir.

    Kedilerin sahiplerini ses dalgalarıyla kontrol altına aldıkları gerçeği, geçtiğimiz hafta duyurulan araştırmada bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Yeni bir araştırma, kedi sahiplerinin beyinlerini korumaları gereken başka riskler bulunduğunu da ortaya koydu.

    Toxoplasma gondii (T. gondii) adı verilen ve dünyanın her bölgesinde rastlanan parazit, kediler aracılığıyla sıcak kanlı hayvan türlerini etkileyebiliyor. ABD Salgın Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) verilerine göre, ABD’de 60 milyondan fazla insan bu parazitle yaşıyor olabilir.

    T. gondii taşıyan insanların birçoğu güçlü bağışıklık sistemine sahip olmaları halinde parazitin hiçbir yan etkisini görmüyor. Zayıf bağışıklık sistemine sahip olanlar ise toksoplazmoz hastalığına yakalanabiliyor. Sonuç olarak düşük yapma, körlük ve hatta ölüm riski ortaya çıkabiliyor. Yapılan iki yeni araştırma ise parazitin şizofren ve bipolar bozukluğa neden olma riskinin sanılandan daha yüksek olduğunu gösterdi.

    Geçmişteki araştırmalar doğruluyor

    Ev kedilerinin parazit kapmamaları için fazla dışarı çıkmaması gerekiyormuş. [Reddit]
    Ev kedilerinin parazit kapmamaları için fazla dışarı çıkmaması gerekiyormuş. [Reddit]
    Stanley Medikal Araştırma Enstitüsü’nden E. Fuller Torrey ve Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Okulu’na bağlı Stanley Nöroviroloji Gelişim Laboratuvarı’ndan Dr. Robert H. Yolken, T. goondi ile şizofreni arasındaki bağlantıya dair yaklaşık 30 yıldır süren araştırmalarında yeni bilgiler elde etti.

    Schizophrenia Research dergisinde yayımlanan en son araştırmada, geçmişte gerçekleştirilen iki araştırmayla karşılaştırma yapıldı. Söz konusu çalışmalar, çocuklukta kedi beslemenin ileri yaşlarda şizofrene neden olma riskini ele alıyordu.

    Her üç araştırmanın sonuçları, çocukluk yıllarında kedi beslemenin yetişkinlikte şizofren hastası olma riskini artırdığı savını güçlendirdi.Veriler, çocukluğunda kedi besleyen bir ailede büyüyen insanların ileride şizofren veya başka bir zihinsel rahatsızlık gösterme riskinin çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

    Şizofren riskini en az iki kat artırıyor

    Kedinizin temizliği eve parazit taşımaması için önem taşıyor. [Reddit]
    Kedinizin temizliği eve parazit taşımaması için önem taşıyor. [Reddit]
    Amsterdam’daki Akademik Medikal Merkezi Psikiyatr Departmanı tarafından yapılan diğer bir araştırmada, T. goondi’nin zihinsel hastalıklarla doğrudan bağlantılı olduğu 50 bilimsel makale analiz edilerek doğrulandı.

    Acta Psychiatrica Scandinavica dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, T. goondi

    enfeksiyonu yetişkinlerde şizofren riskini en az iki kat yukarı çekiyor. Şizofrenin yanı sıra obsesif-kompulsif bozukluk ve bağımlılık riski de güçlenebiliyor.

    Sonuçların dikkatle değerlendirilmesi gerektiği uyarısı yapılan araştırmada, ‘T. gondii’nin şizofren ile bağlantısının göz ardı edilemeyecek kadar belirgin olduğu’ ifade edildi. T. gondii’nin şizofren ile bağlantısı, diğer zihinsel bozuklukları da tetikleyebileceğine dair en önemli bulgu olarak kabul ediliyor.

    Kedi besleyenlerin titiz olması lazım

    Humane Society derneğinin verilerine göre, nüfusu 320 milyona yaklaşan ABD’de 75-80 milyon evcil kedi bulunuyor. Ayrıca, sokaklarda yaşayan 30-40 milyon kedi daha var. Su ve karada yıllarca yaşayabilen sayısız parazit taşıyan hayvanlar gibi, parazit riski en çok sokak kedilerinde bulunuyor.

    CBS News’a konuşan Fuller Torrey, ‘T. goondi riskini azaltmak için ev kedilerinin fazla dışarı çıkmaması ve kumlarının her gün değiştirilmesi gerektiğini’ belirtti. Eğer dışkı hemen atılmazsa, T. gondii 1 ila 5 gün arasında enfeksiyona neden olabilir.

    Torrey, hamile kadınların kedi kumu temizlememesi tavsiye ederken, temizleyeceklerse de mutlaka eldiven kullanmaları gerektiğini söyledi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler