Pazartesi, Aralık 30, 2024
More

    MIT “en karanlık siyahtan” daha karanlık materyal üretti

    Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, maddeleri “kara deliğe dönüştüren” Vantablack’ten daha da karanlık bir materyal ürettiklerini açıkladı.

    MIT, maddeleri kara deliğe dönüştürmesi ile bilinen Vantablack’in pabucunu dama attı. Yapılan blog açıklamasında, en karanlık siyahtan daha karanlık maddenin dikey hizalandırılmuş karbon nanotüplerden geliştirildiği ifade edildi. Söz konusu nanotüpler, mikroskobik karbon iplikleri temsil ediyor. Mühendislerin klor eklenmiş alüminyum folyo üzerinde geliştirdiği karbon nanotüpler, laboratuvar ortamında yapılan testlerde üzerine gelen ışığın %99.995’ini emmeyi başardı.

    Bu başarının öncesinde en karanlık materyal olarak bilinen materyal, ışığın %99.965’ini hapseden Vantablack’ti.

    MIT, “karanlıkların karanlığı” materyal uygulanmış bir elması New York Menkul Kıymetler Borsası’nın sergisinde gözler önüne serdi. Sanatçı Diemut Strebe ve MIT profesörü Brian Wardle tarafından hazırlanan “The Redemption of Vanity” adlı sergi, 2 milyon dolar değerindeki 16.78 karat sarı elmasın karanlığa bürünmüş halini gösteriyor.

    Gösteriş ve kibrin geri dönüşüne ironik bir yaklaşım sunan sergi, parlak ve göz alıcı bir elmasın kara deliğe dönüşmüş görüntüsü ile kapitalizm ve bencilliğe gönderme yapıyor.

    10 kat daha karanlık

    Uzay-havacılık alanında çalışmalar yapan Wardle, ultra karanlık pigmentlerin uzay teknolojilerinde son derece kullanışlı olduğuna dikkat çekiyor. Sanatçıların Rönesans’tan bu yana siyaha ilgi duyduğuna da dikkat çeken Wardle, “çok karanlık materyaller optik ve uzay bilim uygulamalarında kullanılıyor” dedi.

    Ürettikleri materyalin “bilinen en karanlık materyalden 10 kat daha siyah olduğunu” söyleyen Wardle, “En karanlık siyahın sürekli hareket eden bir hedef olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullandı ve ekledi: “Birileri daha karanlık bir materyal bulacak ve nihayetinde altında yatan mekanizmaları anlayacağız. Böylece en nihai karanlığın mühendisliğini yapabileceğiz.”

    Sanatçı Anish Kapoor’un en karanlık materyal dünyasında yaşanan gelişmeye nasıl tepki vereceği merak konusu. Kapoor, Vantablack’in üreticisi Surrey NanoSystems’ten materyalin özel kullanım hakkını satın almış ve eserlerinde kullanmıştı. Hatta, geçtiğimiz yıl bir müzede Vantablack ile boyadığı çukura bir ziyaretçi düşerek hastanelik olmuştu.

    Henüz bir ad konmayan “yeni Vantablack” ise öncelikle bilim dünyasından ilgi duyuyor. Nobel Ödüllü astrofizikçi John Mather’in yeni maddeyi kullanarak teleskopları dağınık ışıktan koruyacak bir örtü geliştirmeyi planladığı belirtildi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler