Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    Hindistan Ay’a yapılan tarihi iniş denemesinde başarısız oldu

    Hindistan’ın Vikram kondusu, 6 Eylül’de Ay’ın güney kutbuna yapılan tarihi iniş denemesinde Dünya ile bağlantısını kaybetti.

    Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) tarafından ateşlenen Chandrayaan-2 uzay aracı tarafından Ay’a gönderilen Vikram kondusu, iniş girişiminde başarısız oldu. ISRO’dan yapılan açıklamada, Vikram kondusunun yerden 2.1 kilometre yüksekliğe kadar normal alçalma gerçekleştirdiği ancak sonrasında iletişimin kesildiği belirtildi.

    Vikram tarafından iletilen verilere göre, uzay aracının Ay yüzeyine yaklaştığı en düşük mesafe 0.33 kilometre olarak belirdi.

    Uzay keşfinde çok önemli gelişmelere imza atan ve şu an Mars yörüngesinde bir uydusu olan Hindistan, Ay’a başarıyla inen dördüncü ülke olmaya çok yaklaştı. Her ne kadar Vikram iniş basamağında başarısız olsa da Hintli yetkililer girişimlerin devam edeceği sinyalini verdi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi de attığı tweet’te “Hindistan’ın bilim insanları ile gurur duyduğunu ve uzay programında tüm çabalarını göstermeye devam edeceklerini” söyledi.

    Temmuz ayında Hindistan’ın kendi geliştirdiği GSLV Mk III roketi ile ateşlenen Chandrayaan-2 uzay aracı, Vikram kondusu ile onun güvertesinde yer alan Pragyan keşif aracını taşıyordu. Chandrayaan-2, 20 Ağustos’ta Ay yörüngesine ulaştı. Vikram, 2 Eylül’de yörünge aracından ayrıldı ve iniş için alçalma sürecine girdi.

    Vikram ve Pragyan, bir Ay günü (14 Dünya günü) süresince görev yapmak için tasarlanmıştı. Her iki uzay aracının gece vaktine denk gelen son günde donarak devre dışı kalması hesaplanmıştı.

    Başbakan Modi, ISRO direktörü K. Sivanı böyle teselli etti:

    Chandrayaan-2 görevine devam edecek

    Hindistan yere inmeyi başaramamış olsa da yörünge aracı bir yıl boyunca gözlemlerine devam edecek. Ay yüzeyinden 100 kilometre yüksekte konumlanan Chandrayaan-2 taşıdğı sekiz bilimsel donanım ve kameralar ile Ay yüzeyini inceleyecek. Uydunun sahip olduğu bilimsel donanımlar şu şekilde:

    • X-ray spektrometresi: Ay yüzeyindeki farklı elementleri tespit edecek,
    • Solar X-ray tarayıcısı: Güneş’ten gelen yüksek enerjili radyasyonu analiz edecek,
    • Çift frekanslı sentetik radar: Ay yüzeyinin haritasını çıkaracak,
    • CHACE 2: Ay’ın aşırı ince atmosferini inceleyecek,
    • Radyo bilim deneyi: Ay’ın iyonosferindeki elektronları inceleyecek.

    Hindistan ilk Ay görevini 2008’de gerçekleştirmiş ve Chandrayaan-1 uydusu başarıyla yörüngeye ulaşmıştı. Uydu, 10 ay görev yaptıktan sonra Ay’ın yüzeyine çarparak görevine son vermiştir. Chandrayaan-2, Ay yüzeyine çarpan ikinci Hindistan yapımı uzay aracı oldu.

    Hindistan’ın bir sonraki Ay görevi, 2024 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Chandrayaan-3 olacak. Hindistan bu görevde de Ay yüzeyine kondu ve keşif aracı indirmeyi deneyecek.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler