Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    ABD elektromanyetik darbe silahını doğruladı

    ABD Hava Kuvvetleri, uzay-havacılık devi Boeing ile geliştirilen ‘elektromanyetik darbe silahının’ varlığını doğruladı. CHAMP adı verilen silah, hedefini fiziksel zarar vermeden etkisiz hale getiren ‘bombasız bomba’ olarak tanımlanıyor.

    ABD Ordusu için geliştirilen bilim-kurgudan fırlama yeni silah projelerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Lockheed Martin’in yeni nesil lazeri ve DARPA’nın güdümlü mermisinin ardından, Boeing yeniden elektromanyetik alan teknolojisiyle karşımıza çıktı.

    İlk olarak Mart ayında ‘güç kalkanı‘ teknolojisinin patentini alarak Yıldız Savaşları’na adım atan Boeing, şimdi de ‘elektromanyetik darbe silahı’ ile Ocean’s 11’a gönderme yapıyor.

    Digital Trends’te yer alan bilgiye göre CHAMP adı verilen silah, düşmana ait elektronik sistemleri hedefleyerek yok etme özelliğine sahip. Silahın özelliği, geleneksel silahlar kullanılmadan hedefin fiziksel zarar verilmeden devre dışı bırakılması.

    Açılımı ‘Karşı-Elektronik Yüksek Enerjili Mikrodalga Gelişmiş Füze Projesi’ olan CHAMP, ‘insan ve altyapılara fiziksel zarar vermeyen nükleer silah’ olarak ifade ediliyor. Füze sistemi olarak geliştirilen CHAMP, hedeflediği bina veya elektrik şebekesini devre dışı bırakarak düşmanı karanlıkta hareketsiz bırakmayı amaçlıyor.

    Radyo dalgalarıyla hedefi vuran füze

    Bana daha çok Starcraft’teki Science Vessel’ların taşıdığı EMP (elektromanyetik şok dalgasını) hatırlatan CHAMP, savaş uçaklarından ateşlenecek füzelerle kullanılacağı düşünüldüğünde daha stratejik operasyonlarda öne çıkacak bir silah olarak beliriyor.

    Füze, ateşlendikten sonra hedeflerin üzerinden geçiyor. Bu esnada elektronik sistemleri devre dışı bırakacak yüksek enerjili radyo dalgaları saçıyor.science_vessel

    Yıllardır geliştirilme aşamasında olan CHAMP, ilk başarısını 2012’de göstermiş ve Utah’da yapılan denemede yedi ayrı hedefi vurarak teker teker devre dışı bırakmıştı. Silahın hedeflerini ayrı ayrı vurabilmesi, CHAMP’in şehirleri tüm olarak etkilemeyeceği anlamına geliyor. Böylece, stratejik hedeflerin vurulurken, sivillerin bulunduğu (ya da zarar görmesi istenmeyen) bölgelerin zarar görmemesi sağlanacak.

    ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı komutanı Binbaşı Tom Masiello, CHAMP’in ‘taktik hava kuvvetlerinde yer alan operasyonel bir sistem olduğunu’ söyledi. Hava Kuvvetleri’nin verdiği bilgiye göre Boeing’in bugüne kadar kullandığı beş CHAMP sistemi bulunuyor. Masiello’nun dediğine bakılırsa başarılı olduğu kabul edilen silahtan ileride daha fazla da üretilebilir.

    ABD Ordusu, ‘uzun menzilli ve öldürmeyen silah’ projelerini Afganistan savaşının ardından belirgin şekilde artırdı. ABD Donanması, Aralık 2014’te Lockheed Martin’in geliştirdiği Lazer Silah Sistemi’ni (LaWS) Basra Körfezi’nde denemişti.

    boeing_EMP_02

    Hedef İran ve K.Kore olabilir

    CHAMP’in ne amaçla kullanılabileceği düşünüldüğünde, aklıma ilk gelen hedefler nükleer projeleriyle öne çıkan İran ve K.Kore. İran’ın nükleer silahla dokunulmazlık unvanını elde etmesini istemeyen ABD, nükleer müzakerelerin sonuca ulaşmasının ardından ‘gizli B Planı’ olarak CHAMP’i geliştirmiş olabilir. Bu tür bir silah, savaş nedeni sayılabilecek bir sığınak bombasından kesinlikle daha iyi bir alternatif.

    En muhtemel hedef ise kısa süre önce denizaltılardan füze ateşleme tatbikatı yapan Kuzey Kore. Kim Jong-Un ile ne kadar alay edilse de, kilo almaya devam eden liderin soğukkanlılıkla nükleer başlıklı füze kapasitesini artırdığı açıkça ortada. Nükleer başlıklara sahip füzelere sahip K.Kore denizaltılar, Çin ile zaten sürekli mücadele altında olan ABD’nin Pasifik’teki dengelerini bozabilir.

    Her iki senaryoda en iyi çözüm, hedefe kilitlenen zararsız EMP füzeleri gibi duruyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler