Avustralya’nın kırsal bölgelerinde yaşanan olağandışı olay sosyal medyanın gündemine oturdu. Tarla ve evlerin beyaz iplikle kaplanmasına neden olan olay, nadir görülen bir örümcek göçü.
Az rastlanan hava olaylarını takip eden bir o kadar nadir doğa olayı, geçtiğimiz hafta Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Goulburn kasabasında yaşandı. Tarla ve evler, saatler için gökyüzünden inen ipliklerin örtüsü altında kaldı.
Bilim-kurgu filmlerini aratmayan sahne, binlerce örümceğin paraşütle yere inmesiyle gerçekleşiyor. Yumurtalarından çıkmak üzere olan binlerce küçük eklembacaklının rüzgarın etkisiyle yerden binlerce metre yükselmesiyle başlıyor. İnişe geçen örümcekler, kilometrelerce kare alanı kaplayan iplikleri geride bırakıyor. İplikle yaklaşık beş saat sonra eriyerek yok oluyor.
‘Meleklerin saçı’
Avustralya’da akıllarda kalan en büyük örümcek yağmuru, 1974 yılında Albury kentinde yaşanmıştı. Olağanüstü doğa olayını inceleyen Keith Basterfield’a göre, örümcek yağmurunun en etkileyici yönü kapladığı geniş alan.
News.com.au sitesine bilgi veren Basterfield, ‘melek saçının’ 15 ila 40 kilometrekarelik bir alana yayılabildiğini belirtti. Batı Avustralya eyaletindeki Esperance kasabasında 15 yıl önce yaşanan yağmur, insanları şaşkınlık ve paniğe sürükleyen nadir örneklerden biriydi.
Örümcek yağmurlarının anlaşılmamasının temel nedeni, nadir gerçekleşmesinden öte çok hızlı olup bitmesi. Sabah vakti gökyüzünde uçuşan siyah noktalar halinde beliren örümcekler, öğleden sonra paraşütlerini açıp inişe geçiyor. Ortaya, bitki örtüsü kaplayan görülmeye değer bir manzara çıkıyor.
Nasıl oluşuyor?
Örümcek yağmurları Avustralya’da Mayıs veya Ağustos aylarında görülüyor. Yağmurları, bu aylarda çok az görünen yağmurlar sonrasında beliren sıcak hava tetikliyor.
Aynı dönemde yumurtalarından çıkmaya hazırlanan örümcekler, rüzgarın etkisiyle iplikleriyle beraber yerden 6 bin kilometreye kadar yükseliyor. Keith’e göre, pilotların paraşütlü örümcekleri bildirdiği anlar bile var.
Örümcekler, doğanın güçleri sayesinde yüzlerce kilometreye ulaşan mesafeleri kat edebiliyor. Böylece yeni yerlere yayılıyor ve sivrisinek gibi fazla sayıdaki böcekleri tüketiyorlar. Beslenme dışındaki zamanlarda örümcekler toprakta kayboluyor. Proteinden yapılma iplikler ise birkaç saat içinde yok oluyor.
Kayıtlara geçen 20 yağmur var
Avustralya’da sadece birkaç örümcek türü rüzgar ile göç yolunu tercih ettiği için örümcek yağmurları da çok az görülüyor. Milyonlarca örümceğin oluşturduğu iplik tarlalarına çok az kişi denk geliyor.
Örümcek yağmurunun Avustralya dışındaki ülkelerde yaşandığına dair izler de var. Brezilya ve Meksika’da uçan örümceklere ait görüntülerin yakalanması ve Danimarka’da protein içerikli iplikler bulmaları birer örnek.
Keith, yaptığı araştırmalar kapsamında örümcek yağmurlarının ilk kez 1914’te, Güney Avustralya’da gözlemlendiğini tespit etmiş. Bugüne kadar 20 yağmurun kayıtlarına ulaştığını belirten Keith, olağanüstü doğa olayına ait video ve fotoğraf yakalama şansına erişen kişilerden paylaşım bekliyor.