NASA’nın verilerine göre hazırlanan video, küresel ısınmanın önüne geçilmemesi ve tüm buzulların erimesi halinde Dünya’nın geleceği korkutucu noktayı gözler önüne seriyor.
Küresel ısınmanın tetiklediği iklim değişikliğinin bir türlü önüne geçilememesi, gelecekte birçok doğal felakete boyun eğeceğimize işaret ediyor. En korkutucu senaryolardan bir tanesi de gezegenimizin sahip olduğu tüm buzulların tamamen erimesi.
NASA’nın 2015’te okyanuslardaki su seviyesinin beklendiğinden çok daha hızlı arttığını ve önümüzdeki on yıllarda 90 cm’lik artışın neredeyse kaçınılmaz olduğunu belirtmişti. Bu miktar on milyonlarca insanın kıyılardan kıtaların iç kısımlarına göç etmesi anlamına gelirken, çok daha korkutucu bir olasılık daha söz konusu: Kutup noktalarındaki buzulların da tamamen erimesi. Bu senaryo kapsamında, küresel su seviyesi tam 65.8 metre yükselecek.
Business Insider, eldeki verilere dayanarak artan su seviyesinin Dünya’yı nasıl şekillendireceğine dair bir video hazırladı. Tüm kıtaları tek tek gösteren animasyonda kıyı bölgelerinin neredeyse tamamen su altında kaldığı görülüyor. Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde en az hasar aldığı ülkelerden biri olduğu animasyonda, Çin nüfusunun yarısından fazlasını barındıran tüm toprakları kaybediyor. Hindistan’ın büyük şehirleri suya gömülürken, Japonya riskli konumuna rağmen büyük kısmını koruyor.
ABD’ye göz atıldığında ise Atlantik kıyıları (Doğu Yakası) ağır hasar alıyor. Florida eyaleti tamamen gözden kaybolurken, yukarı eyaletlerin kıyı şeridi sular altında kalıyor.
Antarktika’dan kopan muazzam şekle sahip buzulun açıklaması ne?
Bu senaryo nasıl gerçekleşebilir?
National Geographic’in 2013’te sunduğu bilgilere göre Dünya üzerinde (o yıl itibariyle) 20.8 milyon metreküp buz bulunuyordu. Tümünün erimesi için gereken süre ise yaklaşık 5,000 yıl olarak öngörülüyordu. Bunu da yapabilmemiz için küresel ortalama sıcaklığı 2013’teki 14.4 dereceden 26.6 dereceye çıkarmamız gerekiyor. Atmosferi karbondioksit ile dolduracak bu durumda bile buzullar iki günde erimeyecek ancak biyolojik hayat felce uğrayacak.
Nihayetinde vurdumduymaz ve sorumsuz insanlık için henüz yaşamak için vakit var. Ancak küresel bir nükleer savaş çıktığını varsayarsak dünyadaki buzulların tümününü erimesi binlerce yıl sürmeyebilir. Dahası, sular altında kalmamıza gerek kalmayacağı bir son ile karşılaşabiliriz.