Cumartesi, Aralık 21, 2024
More

    10’uncu yüzyıla ait mezarda Viking kadın savaşçının yattığı anlaşıldı

    Arkeologların ilk kez 1878 yılında keşfettiği mezarda bir yüzyılı aşkın süre sonra bulunan kalıntıların savaşçı bir Viking kadına ait olduğu kesinleşti. Mezar, antik kayıtlarda Birka adıyla geçen ve bir zaman Vikingler için önemli bir ticari merkez olan antik alanda bulundu. Björkö adasında yer alan anıt mezarda bulunan kalıntılar, iki at ile birlikte gömülen kişinin önemli bir savaşçı olduğuna işaret ediyordu. İlk kez 2017’de yapılan DNA testleri de iskeletlerin bir kadına ait olduğuna işaret etti.

    Küresel alanda büyük ilgi gören haber, araştırmacılar tarafından farklı şekilde yorumlandı. Silahların kadının kocasına ait ve mezarda ikinci bir iskeletin yatıyor olabileceği öne sürüldü. Hatta, bazıları bilim insanlarının hata yaparak DNA testinde başka iskeletler kullandığını savundu. “Viking” dizisinde izlediğimizin aksine, kadınların Viking ordularında yer aldığına dair şüpheler farklı öngörüler de doğurdu.

    Antiquity dergisinde yayımlanan en son araştırmada, bilim insanları “Bj.581” olarak da adlandırılan mezar odasında yatan kişinin “tartışmasız bir kadına ait olduğunu” açıkladı.

    Araştırmada, DNA testinin doğru olduğu doğrulanırken, yanlış iskeletin analiz edildiği iddiası da çürütüldü. Aratırmacılar aynı zamanda “Bj.581” adlı mezarda sadece bir insana ait kalıntılar olduğunu da belirtti.

    Vikingler kadın savaşçılar ile sefere çıkıyordu

    Kemiklerin sunduğu veriler kesin

    Uppsala Üniversitesi’nden Profesör Neil Price, “mezarda sadece bir iskelet bulunduğunu ve karıştırıldığı iddia edilen fazladan kalça kemiğinin ‘Bj.581’ deposunda ayrı bir mezardan gelen kalıntı olarak tutulduğunu” belirtti. Yapılan açıklamada, “iskeletlerin bir kadına ait olmadığını savunan görüşlerin hiçbir şekilde desteklenmediğine” de dikkat çekildi.

    Profesör Price, “genetik araştırmada, vücutta bulunan XX kromozomlarının tartışmasız bir kadına işaret ettiğini ancak Bj.581’de yatan kişinin cinsiyetinin ayrı bir konu olduğunu” belirtti. Price, zaman içinde hatalı olup olmadıklarını anlayacaklarını ve yakın gelecekte daha çok kadın savaşçıya ait mezar bulmayı beklediklerini söyledi.

    Üzerinde Allah yazan Viking yüzüğü

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler