Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    NASA’dan helikopter-uçak melezi drone

    Yeni nesil havacılıkta tasarıma dayalı limitleri kaldırmak isteyen NASA, 10 motorlu drone geliştirdi. GL-10 adını taşıyan drone helikopter gibi kalkıp inebildiği gibi bir uçak kadar hızlanabiliyor.

    Uçaklar son derece hızlı ve yük taşıyabiliyor, helikopterler ise oldukları yerden havalanıp harika manevralar yapabiliyor. NASA Langley Araştırma Merkezi, nihayetinde bir araya getirilmek istenen bu özellikleri GL-10 Greased Lightning insansız hava aracında toplamayı başardı.

    Batarya ile çalışan 3 metre kanat genişliğine sahip GL-10, havada şekil değiştirerek yatay veya dikey olarak uçabiliyor. NASA, bu ay içinde yapılan testlerde drone’un ilk kez dikey olarak havalandıktan sonra motorlarını döndürerek helikopter moduna girmeyi başardığını açıkladı.

    GL-10, 1980’lerde ABD Hava Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri için geliştirilen V-22 Osprey hava aracının devamı olarak karşımıza çıktı. Projede ulaşılmak istenen hedef, dikey kalkış ve iniş sağlamasının yanı sıra havada bir uçak ile helikopter uçuşu sergileyecek bir araç geliştirmekti.

    Askeri kullanıma adına büyük başarı gösteren Osprey, uçak gemisi pistinden bir ormandaki bir açıklıktan havalanabildiği gibi 32 asker veya 8 bin kg yük taşıyabiliyor. Uçağın menzili ise 3,500 km.

    Osprey-V22 [Wikipedia]
    V-22 Osprey. [Wikipedia]

    Amazon’un ileri düzey versiyonu

    Uzun pist ihtiyacını ortadan kaldıran VTOL (dikey kalkış ve inş) özelliğine sahip araçların en gelişmiş versiyonu, bugün GL-10 olarak beliriyor. Prototip, kanatlarında dörder, kuyruğunda ise iki motora sahip. Üç motorlu MD-11’de olduğu gibi, GL-10’un üç ayrı noktadaki motorları birlikte kontrol edilebiliyor.

    NASA, askeri amaçtan çok GL-10’un birçok alanda kullanılmasını hedefliyor. Tarım arazilerinin denetimi ve arazi haritalarının çıkarılmasının yanı sıra, GL-10’un yük taşıması da düşünülüyor. Bu aşamada, 25 kiloya kadar kargo taşıyacak drone’ları hizmete sokmaya hazırlanan Amazon’un patronu Jeff Bezos’u kıskandırabilirler.

    MD-11. [Wikipedia]
    MD-11. [Wikipedia]
    NASA’nın uzay-havacılık mühendislerinden Bill Fredericks’in yer aldığı ekip, şu ana kadar 12 prototip üretti. Protipler arasında 2,2 kiloluk köpük, 11 kiloluk fiberglas ve ve 22 kiloluk karbon fiber modeller mevcut.

    Prototiplerin ilk versiyonları sert inişler nedeniyle kullanılmaz hale gelse de, yenileri gayet iyi iniş-kalkış yapabiliyor. NASA, son haline getirildiğinde GL-10’un aerodinamik özellikleriyle bir helikopterden dört kat daha iyi manevra kabiliyeti sunabileceğini düşünüyor.

    Sanırım bir sonraki aşama, GL-10’u uçak boyutuna sokmak olacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler