Pazar, Kasım 24, 2024
More

    Avrupalılara göre Nazilerin sonunu ABD getirdi

    Görkemli bir törenle İkinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği Zafer Günü’nün 70’inci yılını kutlamaya hazırlanan Rusya, Avrupa’da yapılan bir anketle çılgına döndü. Ankete göre Avrupalıların büyük kısmı kıtayı Nazilerden ABD Ordusu’nun kurtardığına inanıyor.

    Yaklaşık 70 milyon insanın hayatını kaybettiği, tarihin en kanlı çatışmalarına sahne olan İkinci Dünya Savaşı’nda Rusya 27 milyon zayiatla ilk sırada gelen ülke oldu. Stalingrad kuşatmasının kalktığı Şubat 1943’ten Berlin’in düştüğü 2 Mayıs 1945’e kadar en az iki milyon asker kaybeden Rusya, savaşın sona erdiği 9 Mayıs 1945’in yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken Avrupa’ya ateş püskürüyor.

    Kremlin’in tepesini attıran olay, Sputnik News adına İngiliz ICM Araştırma firması tarafından Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta yapılan anket. Ankete katılan 3 bin Avrupalının büyük kısmı, Nazi Almayasını yenilgiye uğratarak işgal altındaki ülkeleri kurtaranın Sovyet Rusya değil, ABD olduğunu düşünüyor.

    20 Mart ile 9 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen anketin sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 43’ü, ABD Ordusu’nun Avrupa’yı özgürlüğüne kavuşturduğuna inanıyor.

    Almanların yüzde 50’si, Fransızların ise yüzde 61’i ABD Ordusu’nu kurtarıcı olarak kabul ederken; Avrupa’da çürük domates gibi düşen tüm ülkelerin aksine ayakta kalmayı başaran İngiltere’de halkın yüzde 50’si Nazileri kendilerinin yendiğini savunuyor.

    Sovyet Rusya’yı kurtarıcı olarak görenlerin oranı ise Fransa’da yüzde 8, Almanya’da ise yüzde 13.

    Ankete katılanların yüzde 24’ü, savaşın sona ermesinde hangi tarafın öne çıktığı konusunda fikir beyan edemedi.

    Berlin'deki Adlon Oteli'nin balkonundan Sovyet bayrağı sarkıtan Rus askerleri. [Wikipedia]
    Berlin’deki Adlon Oteli’nin balkonundan Sovyet bayrağı sarkıtan Rus askerleri. [Wikipedia]

    ‘Tarihi değiştirmeye çalışıyorlar’

    Anketin ortaya koyduğu tablo üzerine açıklama yapan Rusya Genelkurmay Başkanı Sergei Ivanov, ‘Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’nda Rusya’nın oynadığı gözden düşürmeye çalıştığını’ belirtti.

    RT International’a konuşan Ivanov, ‘tarihin bilerek değiştirilmeye çalışıldığını’ söylerken, ‘Komünizm ile Nazizm’i aynı seviyeye çekmek istediklerini’ öne sürdü. Ivanov açıklamasında, “Sovyetlerin tarihin en korkunç savaşının kazanılmasında kritik rol oynadığını gösteren çok sayıda belge ve tarihi delil bulunuyor” ifadesini kullandı.

    Ivanov ayrıca, ‘Rusya’nın rolünü unutmaya çalışmanın, Hitler’i yenmek için hayatlarını kaybeden milyonlarca Rus’un yanı sıra İngiliz ve Amerikalıları da unutmak olacağını’ söyledi.

    Gençlerin tarihle ilgilenmediğini de belirten Ivanov, bunun sebebi olarak ‘toplumun geçmişteki olay ve gelişmelere ilgisiz kalmasını’ gösterdi.

    Sovyetler daha fazla toprak kurtardı

    RT, anket hakkında verdiği haberde ‘ABD’nin savaşa katılmadan önceki dönemde sürekli çekimser kaldığını ve savaşın gidişatına göre taraf seçmeyi amaçladığını’ hatırlattı.

    Dönemin Başkanı Harry S. Truman, 24 Haziran 1941’de New York Times’a yaptığı açıklamada, “Eğer Almanya’nın kazandığını görürsek, Rusya’ya yardım etmeyi düşüneceğiz. Eğer Rusya kazanıyor gibi olursa, Almanya’ya yardım edeceğiz. Bu şekilde birbirlerini öldürebildikleri kadar öldürsünler. Hitler’in zafer kazanmasını ne kadar istemesem de, her ikisi de verdikleri sözlerin hiçbirini düşünmüyor” demişti.

    Reichstaq üzerinde Sovyet bayrağı. [Wikipedia]
    Reichstaq üzerinde Sovyet bayrağı. [Wikipedia]
    RIA Novosti’nin sağladığı istatistiklere göre, Sovyet Ordusu Avrupa topraklarının neredeyse yarısını Nazilerin elinden kurtararak işgal altındaki 16 ülkeyi özgürlüğe kavuşturdu. Müttefikler dokuz ülkeyi Nazilerden temizlerken, Rus ve müttefik kuvvetlerinin ortak harekatlarında altı ülke kurtarıldı.

    Kızıl Ordu’nun Nazilerin esiri olmaktan kurtardığı Avrupa nüfusu ise 120 milyon olarak kabul ediliyor.

    En uzun cephe: Doğu Cephesi

    İstatistikler, İkinci Dünya Savaşı’nın en fazla kayıp veren ülkesi olan Sovyetlerin Avrupa’daki harekatlarda da en ağır kayba uğradığını gösteriyor.

    Hitler’in adım adım gerilediği Doğu Cephesi’nde beş milyon askerle savaşan Sovyetler, Hitler’in ağır silahlarının dörtte üçünü oluşturan 5,400 tank ve top, 54,600 havan topu ve 3,000 savaş uçağına karşı ilerlemeyi başardı. Savaşın sonunda, Sovyetlerin söz konusu ağır silahların yüzde 70’ini yok ettiği tahmin ediliyor.

    T34-85, Doğu Cephesi'nde büyük rol oynadı. [Wikipedia]
    T34-85, Doğu Cephesi’nde büyük rol oynadı. [Wikipedia]
    Dahası, 6 bin kilometre uzunluğundaki Doğu Cephesi, müttefiklerin yıllarca Nazilere karşı mücadele verdiği Kuzey Afrika, İtalya ve Batı Avrupa cephelerinin toplamından dört kat daha genişti. Ruslar, Doğu Cephesi’nde 1,320 gün savaşırken; Kuzey Afrika’da 309, İtalya’da ise 49 gün çatışma yaşandı.

    [Wikipedia]
    [Wikipedia]
    Stalingrad Kuşatması’da asker ve sivil yaklaşık 1,5 milyon insan kaybeden Ruslar, Doğu Cephesi’nde ilerleyerek 21 Nisan 1945’te Berlin’e ulaştı. 27 Nisan’da Elbe Nehri üzerinde Amerikan askerleriyle birleşen Rus kuvvetleri, Alman direnişini de ikiye böldü. 2 Mayıs 1945’te, Berlin’deki Alman kuvvetleri Ruslara teslim oldu.

    Dünya genelinde 61 ülkenin katıldığı İkinci Dünya Savaşı’nda Rusya’nın askeri kaybı 8,7 milyon oldu. Müttefiklerin toplam kaybı ise 14 milyon olarak gerçekleşti. ABD’nin askeri kaybı ise 407 bin oldu. [1]

    Alman Panther tankı 1943-45 yıllarında Doğu Cephesi'nde kullanıldı. [Wikipedia]
    Alman Panther tankı 1943-45 yıllarında Doğu Cephesi’nde kullanıldı. [Wikipedia]

    Politik çatışma yıldönümünde canlandı

    Kızıl Ordu, Ocak 1945’te Polonya’nın güneybatısındaki Auschwitz toplama kampını özgürlüğe kavuşturmuştu. Alman ve Ruslara savaş nedeniyle kızgın olan Polonya’nın Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna, bu yıl Ocak ayında yaptığı açıklamada ‘Auschwitz’in Ukrayna tarafından kurtarıldığını’ söyledi.

    Schetyna’nın, ‘kampın kapılarını açanlar Ukrayna askerleriydi’ sözlerine Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘kutsal bir gerçeğe saygısızlık ve gülünç’ yorumunu yaptı.

    Ateş püsküren Lavrov, Schetyna’nın sözlerini ‘durdurulması gereken bir saçmalık’ olarak tanımlarken, Sovyet ordusunda ‘Ukrayna, Çeçen, Tatar, Gürcü ve diğer milletlerden askerlerin de yer aldığını’ söyledi.

    Tarihin zamanı geldiğinde politik kavgalara nasıl malzeme olduğunu çok iyi biliyoruz. Kanımca en iyi çözüm, bilim insanları ve kamuoyu önderliğinde tartışma ortamı oluşturabilmek olacaktır.

    Not: İkinci Dünya Savaşı’nın son çatışmalarını detaylı demolarla sunan COD: World at War, tarihe meraklıysanız seveceğiniz bir oyun. Steam fiyatı 31 TL. Company of Heroes 2 ise 59 TL.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler