Cuma, Kasım 22, 2024
More

    Bit pazarından aldığı 4,000 yıllık çömleği diş fırçası kabı olarak kullandı

    Derby kentinde yaşayan Martin, antik çömlek ile bir diğer eşyayı beş yıl önce bir bit pazarından toplam 5 dolara satın aldı. Yıllar sonra İndus Vadisi Uygarlığı’na (Harappa Uygarlığı olarak da biliniyor) ait olduğu anlaşılan antilop işlemeli çömlek, Kasım ayında Hansons Müzayede evinde 100 dolara satıldı.

    Harappa Uygarlığı Bronz Çağı’nda Güney Asya’nın kuzeybatı bölgesine yayılmış bir medeniyetti. Müzayede evinin sahibi James Brenchley Mısır ve Mezapotamya ile beraber Harappa’nın Eski Dünya’nın beşiklerinden biri olduğunu belirtti.

    [Hansons Auctioneers]

    Üzerine diş macunu izleri kaldı

    Antik eserlere meraklı olan Martin, binlerce yıl öncesine ait çömleğini diş fırçalarını ve macun koymak için kullandı. Zamanla, çömleğin bir iki yerinde diş macunu izleri kalıcı hale geldi.

    Martin, diş fırçası kabının antik bir eser olduğu fikrini ise bir müzayede evini gezerken fark etti. Gördüğü eserlerin üzerindeki boya ve figürlerin evindekine çok benzediğini fark edince, gerçek ortaya çıktı. Brenchley tarafından incelenen çömleğin M.Ö 1900 yılında Afganistan’da yapıldığı anlaşıldı.

    Antik eser unvanına geri kavuşan çömleğin ve benzerlerinin nasıl bit pazarına düştüğü de muhtemelen incelenmeye başlandı.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler