Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    BepiColombo’nun yolculuğu: Merkür’e ulaşmak neden 7 yıl sürüyor?

    Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Ajansı (JAXA) tarafından inşa edilen BepiColombo uydusu, 19’u 20 Ekim’e bağlayan gece ateşlenmişti. Merkür’e bugüne dek gönderilen sadece üçüncü uzay aracı olan BepiColombo, görev süresi uzatılmazsa gizemli gezegeni yörüngesinde sadece bir yıl gözlem yapacak. Dahası, BepiColombo’nun yörüngeye ulaşması 2016’yı bulacak.

    Peki Merkür’e yapılacak yolculuk neden bu kadar uzun sürüyor? Sebebi, Güneş Sistemi’nin “bir numaralı” gezegeninin yörüngesine ulaşmanın çok zor olması. Öyle ki, gezegenlerin hareketlerini hesaba katarak başarıyla Merkür’e ulaşmanın yolu ancak 1985’te bulunabildi.

    Merkür yolculuğunu bu kadar zorlaştıran ise gezegenin çok küçük (Ay’dan biraz daha büyük) ve Güneş’e çok yakın olması. Merkür’de bir yılın sadece 88 gün olması, bir uzay aracının gezegenin hızını yakalayıp yörüngesine girmesini o kadar zorlaştırıyor. Haliyle, çok iyi bir zamanlama ve sayısız manevra ile bunu başarmak gerekiyor. Güneş bu aşamada ek bir zorluk. Dev yıldızın çekim kuvveti o kadar yüksek ki, Merkür yörüngesine hareket eden bir nesneyi rahatlıkla rotasından saptırabilir. BepiColombo, Merkür’e olan yolculuğu süresince Güneş’in etrafında tam 18 tur atacağı gibi yolculuğunun son günlerinde altı defa hızını düşürecek.

    Merkür kaşifi BepiColombo 7 yıl sürecek yolculuğuna başladı

    Yakıt hesaplaması

    Dünya’nın etrafında bir, Venüs’ün etrafında ise iki kere tur atacak Merkür kaşifinin zorlu yolculuğu için özel bir yakıt kokteyli hazırlandı (desek doğru olur). Güneş panellerinin yanı sıra kimyasal yakıt ve gezegenlerin çekim kuvvetini kullanacak olan BepiColombo, Merkür’e ulaşmak için Plüton’a kadar gerekli enerjiden daha fazlasını harcayacak. Yolculuğun kısa özeti ise şöyle:

    – Nisan 2020’de Dünya’nın etrafında tur,
    – 2020 ve 2021’de olmak üzere Venüs etrafında iki tur,
    – 2021-2025 arasında Merkür etrafında altı tur. Her bir dönüşte Bepi Colombo hızını azaltarak bir adım daha yörüngeye yaklaşacak.

    Yolculuğun uzun olması, BepiColombo’nun donanımlarını test etmek için fazlasıyla süre tanıyacak. Donanımlarından yarısı (bazen fazlası) aktif olacak BepiColombo, Merkür’e ulaşmadan gözlemlerine başlayacak.

    25 Aralık 2025 tarihi gelip çattığında, BepiColombo küçük, kurak ve bir o kadar gizemli Merkür’ün yörüngesine nihayet girecek. Ardından, iki ayrı uzay aracına dönüşecek: Avrupa’nın inşa ettiği Merkür Gezegen Uydusu (MPO) ve Japonya imzalı Merkür Manyetosfer Uydusu (MMO). Her iki uzay aracı birbirlerini tamamlayan yörünlere konumlanacak (Merkür’ün tüm yüzeyi eş zamanlı farklı yönlerde farklı donanımlarda taranacak). MPO’nun yörünge süresi 2,3 saat olacak iken, MPO bir dönüşü 9,3 saatte tamamlayacak.

    Eğer planlar yolunda giderse, Merkür yörüngesinde faaliyete geçecek toplam 16 bilimsel donanım Merkür hakkında milyarlarca yıldır ortaya çıkarılmayı bekleyen sırları gün ışığına çıkaracak (bu sefer mecazi anlamda).

    Merkür’ün neden karanlık olduğunu artık biliyoruz

    BepiColombo görevine ait kısa notlar:

    Katedilecek toplam mesafe: 9 milyar km,
    BepiColombo’nun erişeceği maksimum hız: 60 km/saniye,
    BepiColombo ile Dünya arasındaki maksimum mesafe: 240 milyon km,
    BepiColombo sinyallerinin Dünya’ya ulaşma süresi: 13 dakika
    BepiColombo’nun Güneş etrafında yapacağı dönüş sayısı: 18

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler