Cuma, Kasım 22, 2024
More

    En hızlı süperbilgisayar tahtının yeni sahibi: Summit

    Bazı ulusların dünyanın en hızlı süperbilgisayarına sahip olmak için sürekli olarak bir atak peşinde olduklarını biliyoruz. Çin ulusunun bu alandaki hakimiyetinden sonra, ABD’nin de rekabeti tavan yaptıran “Summit” isimli yeni bir adayı var.

    Summit tam anlamıyla dikkate değer bir mühendislik harikası. Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuarı‘nda (ORNL) bulunan süperbilgisayar, saniyede 200 katrilyonluk hesaplamanın dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Bu, tipik bir bilgisayardan 100 milyon kat daha fazla. Şimdilerde ise kendisi resmi olarak dünyanın en hızlı süperbilgisayarı. İşlemcilerinin saniyede daha fazla döngü geçirebileceği anlamına geliyor ki bu da veri yüklü bir hesaplamayı diğerlerinden daha hızlı bir şekilde yapmasını sağlayabiliyor.

    Summit gelene kadar dünyanın en hızlı süperbilgisayarı ünvanının önceki sahibi, Çin’in Sunway TaihuLight isimli, saniyede 150 katrilyonluk kayan nokta işlemi (FLOPS) yapabilen süperbilgisayarıydı. Summit ise insanı hayrete düşüren performansı ile saniyede 200 katrilyonluk petaflop işlemi yapabilmekte.

    Çin 10 milyon çekirdekli süperbilgisayar üretti

    520 bin metrekarelik alanı kapsayan Summit, tam iki tenis sahasını doldurabilir. {IBM/ORNL}

    Birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak!

    Son beş yıldır Dünyanın En Hızlı 500 Süper Bilgisayarı listesinde en üst sıradaki yerini koruyan Doğu Asya ülkesi Çin’in iki süperbilgisayarı Sunway TaihuLight ve Tianhe-2, Haziran’ın ilk haftasında ABD Enerji Bakanlığı tarafından kendilerini tahttan indiren yeni bir IBM yapımı süperbilgisayar ile tanıştılar.

    Summit adındaki yeni süperbilgisayar, ORNL için IBM tarafından Nvidia‘nın yardımlarıyla geliştirildi.

    Wall Street Journal‘ın aktardığına göre, araştırmacılar Alzheimer ya da başka hastalıklar için yeni tedaviler geliştirmek gibi bazı büyük tıbbi sorunları çözmek adına Summit’i kullanacaklar. Ayrıca, MIT Technology Review gazetesinin de bildirdiği üzere, ilk kez bir süperbilgisayarın en son yapay zeka geliştirmeleriyle çalışmak üzere tasarlandığını işaret ediyor.

    Summit süperbilgisayarı, Google ve Apple gibi teknoloji şirketlerinin popülerleştirdiği makine öğrenimi tekniklerini esas alan önceki süperbilgisayarlarından yeterlilik bakımından daha önde olacak şekilde tasarlanmış.

    Summit, bir insan için çözmesi 6 milyar yıl sürecek işlemi 1 saniyede tamamlıyor.

    {ORNL/IBM}

    Bilgisayarların son zamanlarda seslerimizi tanımamıza ve tahta oyunlarında bizlerden çok daha iyi olmasının bir nedeni; araştırmacıların ve grafik yongaların, derin sinir ağları olarak bilinen eski bir makine öğrenme tekniğinin ardında daha fazla güç oluşturabileceğini keşfettiğidir. Facebook kısa bir süre önce, milyarlarca Instagram fotoğrafı kullanan tek bir yapay zeka denemesinin, neredeyse bir ay boyunca yüzlerce grafik yongası kullandığını açıklamıştı.

    Sayılar ile açıklamak gerekirse…

    • Saniyede 200 katrilyonluk petaflop işlemi yapabilmektedir.
    • Eğer dünya üzerindeki her insan saniyede bir hesaplama yapmış olsaydı, tüm dünyanın 305 günde yapacağı işi Summit 1 günde yapabilirdi.
    • Summit’in 340 ton ağırlığındaki kabin, dosya ve altyapı sistemi büyük bir ticari uçağın ağırlığından daha fazlasına sahip.
    • Araştırmacılar Summit’in performans seviyesini dört katına çıkararak, yapay zekanın hassas hesaplamalarına göre saniyede 1 milyardan fazla hesaplama yapabilirler.
    • Summit 298 bin metrelik fiber optik kablo sistemi kullanıyor. Bu mesafeyi arabanızla Amerika’da Knoxville’den Nashville şehrine kadar rahatça alabilirsiniz.
    • Süper bilgisayarın dosya sistemi 250 petabayt veriyi depolayabilir, veya başka bir örneklemeyle 74 yıllık yüksek-çözünürlüklü videonun depolanmasına eşdeğerdir.
    • Dakikada 15 milyar litre sudan daha fazlası Summit’in soğutma sistemine pompalanırken, aynı zamanda yaklaşık 13 megavat ısının taşınması anlamına geliyor.

    Hem “güçlü” hem “akıllı”

    Summit’in, Nvidia tarafından yapılan, IBM’in 9.000’den fazla geleneksel işlemcisinin yanı sıra 28.000 civarında grafik işlemci sayısı mevcut.

    ORNL’nin yöneticisi Thomas Zacharia şu sözleri dile getiriyor;

    Grafik çiplerinin bu kadar çok kullanımı bir süperbilgisayar için sıra dışıdır. Makine öğrenimini zor bilimsel problemler üzerine kurarken bazı atılımlar sağlamaldır. Dünyanın en güçlü süperbilgisayarını kurmak için yola çıktık, fakat bu aynı zamanda dünyanın en akıllı süperbilgisayarı.

    ABD’nin süperbilgisayarı, 2019’da devreye girmesi ön görülen, her gece Büyük Sinoptik Tarama Teleskobu’ndan (LSST) gelmesi beklenen yaklaşık 15 terabayt görüntüyü analiz etmeye yardımcı olabilir.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler