Google Lunar X Prize ile adını duyuran firmalardan Part Time Scientists, Ay ile Dünya arasındaki iletişimi bir adım öteye taşımayı amaçlıyor. Hedef, 1972’de Ay’a düzenlenen en son insanlı görev olan Apollo 17’nin iniş noktasında bir baz istasyonu kurmak. Kurulacak istasyon, Dünya’da mobil iletişim için kullanılan LTE teknolojisine dayanacak.
Projede yer alan isimlerde Karsten Becker, sunacakları hizmet ile Dünya-Ay arasındaki kargo taşımacılığını ve Ay yüzeyindeki işlemleri kolaylaştırmak istediklerini söyledi. Bu aşamada Vodafone ile yapılacak işbirlinin kritik bir rolü olacak.
Part Time Scientists, Ay yüzeyine bir keşif aracı göndermeyi başaran takımlara toplamda 20 milyon dolar ödül vaat eden Google Lunar X Prize’dan çekilmişti. 2017 sonuna kadar ateşlenmesi gereken görevlerden henüz hiçbirinden ses çıkmazken, Part Time Scientists ‘bunun gerçekleşemeyeceğini’ savunuyor. Firmanın amacı, kendi taşıma yüklerini SpaceX’in Falcon 9 roketi ile 2018 sonlarına doğru Ay’a göndermek.
Plan nasıl işleyecek?
Part Time Scientists’in gerçekçi yaklaşımı ve yaptığı işbirlikler, Ay baz istasyonu görevi hakkında ümit verici. Firma, ilk olarak Alina adlı uzay araçlarını Falcon 9 ile yerden 42.000 kilometre yükseklikteki sabit yörüngeye taşıyacak. Ardından, Alina Ay’a yumuşak bir iniş gerçekleştirmeyi deneyecek.
Alina yere indikten sonra, iki tane Audi Lunar Quartro keşif aracını serbest bırakacak. Keşif araçları, Apollo 17’nin 1972’de iniş yaptığı Taurus-Littrow bölgesine hareket edecek. İki keşif aracı, aslında Aline uydusuna video görüntü aktaracak mobil cep telefonu görevi görecek. Alina da aldığı verileri Dünya’ya gönderecek.
Google’ın 20 milyon dolar ödüllü Ay yarışında finalistler belli oldu
Alien: Covenant filminde gördüğümüz Audi keşif araçlarının Taurus-Littrow’a gönderilmelerinin sebebi, aradan geçen 45 yılın ardından insanın en son ayak bastığı noktada nasıl bir değişim yaşandığını görmek. Becker, Dünya ile direkt temas kurmak yerine LTE modem kullanmanın belirgin enerji tasarrufu sağlayacağını söyledi.
Keşif araçlarının güneş paneli ile toplayacakları 90 watt’lık enerjinin yarısı sürüşe, geri kalanı ile telekomünikasyona harcanacak. Antenin uyduya pozisyonlanmış olması, zorlu Ay yüzeyinde doğrudan Dünya’ya veri iletme zorluğunu aşmayı sağlayacak.
Gelişmiş Ay-Dünya iletişimi için ilk adım
Part Time Scientists, Audi keşif araçlarının Ay’ın kırıcı gece soğuklarına uzun süre dayanamayacağını düşünüyor. Yine de elde edilecek tecrübe ileride kurulacak düşük maliyetli telekomünikasyon sistemleri için temel oluşturacak. Eğer firma 2018 sonunda planladığı gibi başarılı olur ve ilk yer-yörünge temelli baz istasyonunu kurarsa, 2020’de ikinci adıma geçilecek.
Ay’dan Dünya’ya verimli bir iletişim kanalı kurabilmek, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ay kolonisi planları için büyük önem taşıyor. ESA, Ay üssü planı kapsamında uluslararası işbirliğine açık olduklarını belirtmişti.
Alina, ilk görevinde üç farklı taşıma yükü bulunduracak. 100 kilo kapasitesi bulunan uzay aracı, iki Audi keşif robotunun yanı sıra NASA Ames araştırma merkezi tarafından tasarlanan bir deney de bulunduracak.