Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    NASA Ekim ayında asteroid savunma sistemini test edecek

    Dünya’ya Yakın Nesneler’in (NEO) sürekli tehdidi altında yaşadığımızı biliyoruz. Hatta, zamanında gezegenimizi terk etmezsek sonumuzun bu nesneler tarafından gelebileceği önde gelen kıyamet senaryoları arasında. Çelyabinsk patlamasının ardından alınması kaçınılmaz olan önlemler kapsamında, NASA savunma sistemini test edecek.

    2012 TC4 adı verilen ve büyüklüğü 9 ile 30 metre arasında olduğu tahmin edilen asteroid, Ekim ayında 6,800 kilometre mesafeden geçecek. NASA Gezegen Savunması Koordinasyon Ofisi, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istiyor.

    İnternette sıkça rastlayacağınız gibi Dünya’nın sonunu getirecek bir durum söz konusu olmayacak. Ya da kimse nükleer başlıklı füzeleri asteroide ateşleme planı yapmıyor. Tersine, NASA sıkça gerçekleştirdiği ‘savunma egzersizlerini’ daha kapsamlı yapma imkanı bulacak.

    Dünya’yı 100 megatonluk patlama yok edebilir

    Küresel takip sistemi için kritik önem taşıyor

    Savunma sistemi, şu aşamada NASA’nın diğer ülkelerle kurmuş olduğu bir takip sisteminden ibaret. Çelyabinsk meteorunun yaklaştığını bile fark edemeyen Dünya, bu tür tehditleri fark edebilmek için küresel bir gözlem sistemi kurulması gerektiğini anlamıştı. 2012 TC4, yer teleskopları ile hareketi dakika dakika takip edilecek ilk NEO olacak.

    NASA Gezegen Bilimi Bölümü’nden Dr. Michael Kelley, “Bu tür egzersizleri çok sık gerçekleştiriyoruz… 2012 TC4’ün ortalıkta dolandığını uzun süredir biliyoruz. Dünya’ya çarpma ihtimali yok. Anlamak istediğimiz diğer ülkelerdeki gözlemevleri ile kurduğumuz takip sisteminin istediğimiz gibi çalışıp çalışmadığı.”

    700 kiloton gücündeki asteroid 190 bin km yakınımızdan geçti

    Kelley, asteroidi Hawaii’deki Kızılötesi Teleskop Tesisi’nden görebileceklerini söyledi. Dünya’nın dört bir yanından eş zamanlı gözlemlenecek astroidin çarpma ihtimali olduğu anlaşılırsa, izlenecek prosedür şu şekilde:

    Asteroid yakınlaştıkça parlaklığı da artacak. Küçük yer teleskopları ile yakın takibe alınacak ve çarpma ihtimali olan nokta kesin olarak tespit edilmeye çalışılacak. Kısaca, kimsenin bir avuç dolusu çılgın bilim insanı ve astronotu bir uzay aracına kucaklarında nükleer bomba ile gönderme gibi bir niyeti yok. İşe yarar savunma sistemleri oluşturulana kadar bir asteroid bize çarpacak olursa, en azından dua edecek dakikalarımız olacak.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler