Cuma, Kasım 22, 2024
More

    New Horizons’ın yeni hedefi ikili asteroid sistemi olabilir

    Plüton sisteminde gerçekleştirdiği tarihi geçişin üzerinden iki yıl geçen New Horizons, 1 Ocak 2019’da yaşanması beklenen ikinci tarihi randevu için yoluna son sürat devam ediyor. Söz konusu hedef, bugüne dek yakından gözlemlenecek en uzak Neptün ötesi cisim olması beklenen 2014 MU69.

    Gökbilimciler, kısa süre önce milyarlaca buzul içeren Kuiper Kuşağı cisminden biri olan 2014 MU69’un şeklini inceleme şansı buldu. Dünya’dan 6.5 milyar kilometre mesafedeki gök cismi, geçtiğimiz iki ay içinde arka planında kalan bir yıldızın önünden geçti. Gökbilimciler, buzul asteroidin yıldız önündeki hareketi esnasında oluşturduğu izi beş ayrı yer teleskobu ile takip etti. ‘Okültasyon’ adı verilen gözlemlerden elde ediken veriler, gökbilimcilere 2014 MU69’un boyutu, şekli ve parlaklığını anlamak için bilgi sundu.

    2014 MU69 bugüne kadar sadece Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlenmişti. En son gözlemler, 32 kilometreden daha büyük olmadığı tahmin edilen gök cisminin ‘plastik ördeğe’ benzediğini gösterdi. Tahminler, bökg cisminin tıpkı Rosetta tarafından gözlemlenen 67P kuyrukluyıldızı gibi iki parçadan oluştuğu üzerine. Bir diğer tahmin, iki asteroidin birbirlerine çok yakın yörüngelerde hareket ettiği bir sistem olabileceği.

    New Horizons ekibi, 2014 MU69’un iki parçadan oluşuyor olması halinde her parçanın 14 ile 19 kilometre çapında olabileceğini belirtti.

    New Horizons derin kış uykusuna daldı
    2014 MU69’un tahmini şekline ait çizimlerden biri.[NASA / JHUAPL / SwRI / Alex Parker]

    Kuiper’de bir diğer ‘ilk’ olabilir

    En sonuncusu 17 Temmuz’da gerçekleştirilen okültasyon gözlemlerine göre, elde edilen zamanlamalar ‘yuvarlak bir nesne için uyumlu değil.’ Bu bulgu, 2014 MU69’un beklenenin aksi bir şekle sahip olabileceğini doğruluyor.

    New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, ‘yeni bulgunun baş döndürücü olduğunu’ belirterek Kuiper Kuşağı’nda Plüton’un ardından yeni bir ilke daha imza atabileceklerini söyledi. Stern’in değinmek istediği, Kuiper Kuşağı’nın ölü, donuk cisimlerden çok aktif ve geçmişi ilginç hikayelerle dolu gök cisimlerini karşımıza çıkardığı. Koca bir kalbi olan Plüton, sis tutan buzul dağları ile fazlasıyla aklımızı başımızdan almıştı.

    Plüton ve Charon’un üzerinde yapılan yakın geçişlerin videoları yayımlandı

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler