Cuma, Kasım 22, 2024
More

    Outdoor bağımlılarının yeni sevgilisi: SunBank Mars

    Küresel ısınmanın bizleri bir gün sıcaktan kavurduğu, ertesi gün de doluya tuttuğu günlerde herkesin tek bir hedefi var. Şehirlerin bunaltıcı sıcağından kaçarak kendimizi doğaya ve denize atmak. Bunu demişken akla ilk gelen, gelecek ay düzenlenecek Zeytinli Festivali. Her yıl daha çok kalabalık çeken festival, tatilcilerin ciddi anlamda şarj sorunu çekeceği etkinliklerden sadece biri.

    Bu sorunu fazlasıyla yaşamış biri olarak geçmişte yüzeysel çözümler üretmeye çalışmıştım. Örneğin Zeytinli 2014’te yanıma aldığım biri 10.000, diğeri 8.000 mAh güç bankası, sadece 2 gün yetmişti. Daha da beteri, dolması saatler alan cihazları şarj etmek için kamp alanından çıkıp kendinizi bir mekana atmanız ve fazladan çay-kahve içerek cihazlarınızın başında nöbet tutmanız gerekiyor.

    Geleneksel tatillerin bir parçası olan bu tarz sıkıntılar, yenilenebilir enerji sayesinde kısa zamanda ortadan kalkacak gibi görünüyor. Beni bu konuda fazlasıyla tatmin eden cihaz ise SunBank Mars.

    Aşırı sıcaklardan hoşlanıyor

    Sunbank Mars, anlaşılacağı üzere güneş panelli bir güç bankası. Küresel alanda kendisine benzeyen ve henüz geliştirilme aşamasında olan cihazlar bulunuyor. Türkiye’de yeni yeni yayılmaya başlayan SunBank ise Ar-Ge sürecini başarıyla tamamlamış gibi görünüyor.

    SunBank Mars, ilk olarak tasarımıyla göz dolduran bir cihaz. Yüksek kapasiteli geleneksel lityum iyon güç bankalarının birçoğu, ağır olmalarının yanı sıra keskin köşelere sahip. Bu eksileri, kaybolan kullanıcı deneyimini güzel dijital ekranlar veya renkler ile kapatmalarına mani oluyor.

    Lityum-polimer batarya kullanan SunBank Mars ise 10.000 mAh gibi tatmin edici kapasitesine rağmen oldukça hafif. Güzel renk uyumunun yanı sıra yuvarlak köşeleri ile iPhone’un bugüne dek kazanmasını sağlayan tasarım avantajını çok iyi entegre etmiş. Cihazın çantası da çok şık ve dikkatle taşınmasını özendirecek kadar iyi hazırlanmış. İçinde SunBank Mars’a ek olarak USB şarj kablosu ve kullanım kılavuzu yer alıyor.

    SunBank Mars’ın ön yüzünün neredeyse tamamı güneş paneli ile kaplı. Yukarıdan aşağı sıralanmış 10 katmandan oluşan güneş paneli, güneş ışınlarının yoğun olduğu bir noktaya konduğu anda enerji toplamaya başlıyor. Panelin altında yer alan dört ufak LED, şarj dolumunu gösteriyor.

    Cihazın alt kısmında iki tane 5V USB girişi var. Bir tanesi 2.1A, diğeri ise 1A kapasiteli. USB girişlerinin ortasında ise LED ışık yer alıyor. Birçok güç bankasında standart olan ışığı ihtiyaç anında kullanmak için tek yapmanız gereken, açma-kapama tuşunu birkaç saniye basılı tutmak.

    Cihazın sağ tarafında micro USB girişi var. Üst kısmında ise tercihinize göre alacağınız askı yeri mevcut. Gövdenin tamamı darbelere son derece dayanıklı plastik kılıf ile kaplı. Yine de güneş panelinin olduğu tarafı sert ve özellikle sivri yüzeylere düşürmemeye dikkat etmekte fayda var.

    Kullanım ve performans

    SunBank Mars’ın kullanımı süper pratik. Güzel olan kısmı da tabii ki bu. Tek yapmanız gereken tamamen güneş gören bir yere koymak (göz önünde dursun). Tamamen şarj etmesi geneneksel güç bankaları ile neredeyse aynı vakti alıyor. 10.000 mAh kapasiteli bir cihaz için bunun en az 3 saat olacağını söylemek yeterli olur. USB girişinden şarj edilebilmesi sayesinde ihtiyacınızı elektrikle de karşılayabiliyorsunuz.

    Bu aşamada outdoor planını verimli yapabilmek için tabii ki SunBank tam dolu iken yola çıkın. Yüksek kapasiteli ve güneş enerjili olması sayesinde tamamen boşalmadan sürekli kullanabilirsiniz. Ekip halinde hareket ederken, şarj görevini doğada veya plajda nöbetli yapmak mantıklı olacaktır.

    SunBank Mars’ı ilk olarak Kadıköy’ün 30 derece üzerindeki sıcağında deneme şansı buldum. Normalde telefonunuzu koymacağınız bir sıcağın altında, cihaz hızla şarj olmaya başladı. Erimiş peynire dönmenize yetecek bir saatin ardından LED göstergesi bir derece arttı. Aşırı sıcaktan hiç etkilenmediğini, tersine fazlasıyla sevdiğini de anlamış oldum.

    Cihaz, standart lityum-iyon güç bankalarında bugüne dek tecrübe etmediğim bir performansa sahip. İki telefonu aynı anda ‘başarıyla’ şarj ediyor. Yüksek hızlı şarj sayesinde 20 dakikada cihazının %20-25 dolaylarında şarj ettiğine tanık oluyorsunuz.

    Nihayetinde, SunBank Mars cebinizde olmasa da çantanızda daima bulunması gereken bir kurtarıcı. Kendi kendini şarj edebilmesi size fazlasıyla zaman tasarrufu sağlayacağı gibi festivallerde ek maliyet yapmanıza da mani olacak.

    Teknik özellikleri:

    Batarya: Lityum polimer piller
    Pil kapasitesi: 10.000 mAh / 37 Wh
    Mikro USB girişi: 5V / 2A
    Güneş paneli: 5V / 200 mAh
    Çıkış (output)USB1: 5 V / 1.3 A
    Çıkış (output)USB2: 5 V / 2.1 A*
    Boyutları: 153x75x17 mm
    Ağırlık: 266 gr

    Artılar

    – Boyutuna göre hafif,
    – Güzel tasarım,
    – Kolay taşınabilir çanta,
    – Hızlı şarj.

    Eksiler

    – Güneşin çok güçlü olmadığı zamanlar şarj etmeyebiliyor,
    – Açık alanda şarj etmek güvenlik sorunu doğurabilir.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler