Cuma, Kasım 22, 2024
More

    Antarktika’dan kopan dev buzul parçalara ayrılmaya başladı

    Antarktika Yarımadası’nda yer alan Larsen C buz sahanlığından bu ay ortasında 1.1 trilyon tonluk bir parça kopmuştu. NASA Landsat 8 uydusu tarafından termal kızılötesi filtre ile çekilen görüntüler, A68 adı verilen buzulun daha şimdiden parçalara ayrılmaya başladığını gösterdi.

    NASA tarafından Salı günü yayımlanan fotoğraflarda, buzulun güney kısmında birçok küçük parça dikkat çekerken, kuzeyinde ise kopmak üzere olan üç parça görülüyor. NASA, Landsat 8’in fotoğrafları 14-21 Temmuz arasında çektiğini belirtti. Buzul parçasının, 12 Temmuz’da koptuğu açıklanmıştı.

    Bilim insanları, A68’in parçalara ayrılmaya devam edip etmeyeceği konusunda kesin bir yorum yapamıyor. Kopan parçaların ise on yıllarca yerinde kalabileceği veya okyanusa sürüklenebileceği belirtildi.

    [NASA Goddard/UMBC JCET, Christopher A. Shuman]

    Deniz seviyesini tehdit etmiyor

    Antarktika Yarımadası’nın yer aldığı nokta, Güney Afrika’nın okyanusa en yakın ucundan 960 kilometre uzaklıkta. Eğer A68’den kopan parçalar Hint Okyanusu’na doğru sürüklenirse, gemi trafiği için büyük sorun teşkil edebilir. 5,700 kilometrekare genişliğindeki A68, 335 metre kalınlığında. Buz parçasının kopması ile Larsen C buz sahanlığı kütlesinin yaklaşık yüzde 12’sini kaybetti.

    A68, Lüksemburg’un iki katı ve ABD’nin Delaware eyaleti ile neredeyse aynı büyüklükte. Buzulun içerdiği su, Kuzey Amerika’nın en büyük göllerinden Erie’yi iki defa doldurmaya yeterli. Güney Antarktika’nın şeklini değiştirecek kadar büyük olan A68, bölgeye ait haritanın yenilenmesine neden olacak.

    [NASA Goddard/UMBC JCET, Christopher A. Shuman]
    Larsen C’nin, 15 yıl önce dev bir buzul parçası kaybetmesinin ardından parçalara ayrılan Larsen B ile aynı kaderi yaşaması da olası.

    Bilim insanları, dev cüssesine rağmen A68’in deniz seviyesini yükseltmeyeceğini belirtti. Buzulun kopmadan önce de su üzerinde yüzdüğü ve su seviyesine yakın gelecekte etkisi olmayacağı ifade edildi.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler