Cuma, Kasım 22, 2024
More

    NASA, Plüton ve Charon’un üzerinde yapılan yakın geçişlerin videolarını yayımladı

    New Horizons, tam iki yıl önce Plüton sistemini ziyaret eden ilk uzay aracı olmuş ve buzul dünya ile uydularına yakından bakmıştı. New Horizons’ın topladığı tüm verileri Dünya’ya iletmesi ise yaklaşık bir sene sürmüştü. Bilim insanları, bugün Kuiper Kuşağı’ndaki yolculuğu devam eden New Horizons’ın gönderdiği verileri titizlikle işleyerek iki yeni video oluşturdu.

    Videoların oluşturulması hiç kolay olmadı. New Horizons verilerine dayanarak oluşturulan Plüton ve Charon dijial irtifa modelleri ile yakın geçişin birebir aynısı bilgisayar ortamında yaratıldı. Bilgisayarda yapılan düzenleme ile Plüton’un herkesi yanıltan görünümü ve olağandışı yapıları en yakın bakış açısından görüntülendi.

    Plüton üzerindeki etkileyici geçiş, Sputnik Planitia olarak adlandırılan nitrojen buz ovanın güneydoğusunda kalan yüksek alanlarda başlıyor. New Horizons ilk olarak karanlık Cthulhu Macula kraterinin sınır oluşturduğu Sputnik’in batı sınırını geçiyor. Bu esnada sağ tarafta kalan dağlar da görülebiliyor.

    New Horizons kuzeye ilerledikçe Voyager Terra bölgesinin bozuk ve dağlık arazisi ortaya çıkıyor. Ardından güneye sapan New Horizons, derin ve geniş çukurlara sahip olan Pioneer Terra’ya ilerliyor. New Horizons son olarak, incelediği yarımkürenin doğu ucuna kayarak Tartarus Dorsa’nın bozuk arazisini gözlüyor. Yaklaşık 2 dakika süren bu video için Plüton’un keşfedildiği tarihten bu yana 82 yıl beklediğimizi düşündüğümüzde, karşılaştığımız manzara gerçekten paha biçilmez.

    Güneş Sistemi’nin esrarengiz uydusuna yakın çekim

    Charon, ilk görüntüleri belirdiğinde gökbilimcileri en az Plüton kadar şaşırtmıştı. Plüton kadar olmasa da jeolojik canlılığını sürdüren Charon, gezegeni kadar farklı ve ilginç yapılara sahip.

    New Horizons, ilk olarak Charon’a yaklaşıyor ve derin olduğu kadar geniş bir alana yayılan Serenity Chasma kanyonuna bakıyor (kanyonun adını Firefly dizisinden etkilenerek koymuş olabilirler mi?)

    Uzay aracı daha sonra kuzeye yöneliyor ve sorasıyla Dorothy Gale krateri ile Mordor Macula adlı karanlık alanın kapüşon gibi beliren gölgesine bakıyor. 475 kilometre genişliğindeki karanlık bölge, Charon’un kuzey kutup bölgesinde yer alıyor. New Horizons ardından güneye sapıyor ve sırasıyla Oz Terra, ardından düz ovasıyla beliren Vulcan Planum ve son olarak hendek ile kuşatılmış gibi beliren dağlarıyla Clarke Montes’i gözlemliyor.

    Videolarda topografik kabartma yüzeydeki yapıların renkleri detayları daha belirgin kılması için artırıldı.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler