Çin hakkında son yıllarda yaptığım haberlerde öne çıkan iki unsur var. İlki, ülkenin büyük kentlerinde yüz binlerin ölmesine neden olan anormal bir hava kirliliği sorunu olduğu. İkincisi de, Pekin hükümetinin toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için mega projelere olan ilgisini artırdığı.
Mega projelerden bahsetmişken, Pekin hükümetinin aklındaki en yeni ve über proje, dev bir Orman Şehri. Atmosferi temizlemek için hayata geçirilecek fütürist bir sistemi andıran şehir, Çin’in güneyindeki Guangxi bölgesinde seçilen doğa harikası bir yere inşa edilecek. Liujiang Nehri boyunca ilerleyen dağlık alanda kurulacak olan şehir, aslında bakarsanız ancak bir kasaba nüfusuna sahip olacak. Şehir olarak nitelendirilmesi, daha çok barındıracağı yeşillikten geliyor.
‘Orman Şehri’ adını taşıması beklenen yerleşim, sadece 30,000 kişilik bir nüfusa sahip olacak. Burada yaşama şansı kazanacak insanların ise nasıl belirleneceği bilinmiyor. Az sayıdaki nüfusun yanında, şehir yeşil bir cenneti andıracak. Enerjisini tamamen güneş panellerinden alacak olan Orman Şehri, Çin’in havasını temizleme konusunda çok önemli bir rol üstlenecek.
İnsan eliyle inşa edilen mikro cennet
Orman Şehri’nin tasarımı, şehirlerde çevresel tasarımları öne çıkaran Stefano Boeri Architetti (SBA) firmasına ait. İtalyan firmanın hazırladığı tasarım, Çin’in yoğun CO2 altındaki kıyı kesimlerini temizlemeyi amaçlıyor. Çin’in en temiz havasına sahip şehrinde okullar, iş yerleri, oteller, hastaneler ve evler 1 milyon çeşit bitki ile çevrilmiş olacak.
Çin, Orman Şehri’ni en kısa zamanda tamamlamak istiyor. Bir sebebi, hayatta kalmamızı sağlayan ağaçları olabildiğince erken ekmek. Çünkü ağaçlar yaşlandıkça havadan daha fazla CO2 emiyor. Yetişkin bir ağaç, fotosentez ile her yıl atmosferden ortalama 22 kilo CO2 çekerken 118 kilo O2 üretiyor.
Mikro cennete ait bazı istatistikler şu şekilde:
– Her yıl 10,000 ton CO2 ve 57 ton hava kirletici madde temizleyecek,
– Her yıl 900 ton O2 üretecek,
– 40,000 ağaca sahip olacak,
– 1 milyon bitki ve 100’den fazla havyan türü barındıracak.
Ulaşımda sadece elektrik kullanılacak
Orman Şehri, süper temiz havanın yanı sıra düşük hava sıcaklığı, yüksek biyo-çeşitlilik, bitki ve hayvan türüne sahip olacak. Doğal ses bariyerleri şehre sadece rüzgar esintisinin sesini dinletecek. Kuşlar, böcekler ve diğer hayvan türleri için doğal bir ekosistem sağlayacak.
Şehirde klimalar evlerin çatılarını kaplayacak güneş panellerinden sağlanacak. Ulaşım hatları elektrikli raylar üzerine kurulacak ve arabaların hepsi elektrikli olacak.
Kömüre olan bağımlılığı ile şehirlerini CO2 bulutları ile kaplayan ve her yıl yüz binlerce kişinin hava kirliliği nedeniyle ölmesini engelleyemeyen Çin, Orman Şehri ile 2020 sonrasına özel bir konsept hazırlamak istiyor. Şehirlerde kirliliği azaltacak ve yeşilliği artıracak planlama, geleceği fazlasıyla yaşanabilir kılabilir.
Umuyoruz, Çin’in bu planı küresel alanda bağımlılık yapar.