Hızla büyüyen küp uydu pazarında en yeni dikkat çekici gelişmelerden biri, Ane Aanesland ve Dmytro Rafalskyi tarafından geliştirilen mikro itki sistemi oldu. Sırasıyla Fransa’nın Ecole Politeknik plazma fizik laboratuvarı ve Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’nde (CNRS) çalışan ikili, icat ettikleri motorun çalışan bir prototipe dönüştürme sözü karşılığında 1,9 milyon dolar yardım aldı.
ThrustMe’nin fonlayıcıları arasında önde gelen küresel melek yatırım firması Kima Ventures’ın yanı sıra ABD’li ve Avrupalı melek yatırımcılar yer alıyor. ThrustMe, aldıkları yatırım ile çalışan sayılarını iki katına çıkararak müşteri avlamayı hedefliyor.
Uzay-havacılığın uyanan devi
ThrustMe, hızla kendi içindeki küresel tedarikçi ağını oluşturmakta olan küp uydu pazarına yeni dahil olan firmalardan sadece biri. Sektörde küp uyduları bir araya getiren firmaların yanı sıra, parça üretimi, uydu kontrolü ve veri iletimi alanlarında da hizmet veren firmalar giderek çoğalıyor.
Aldıkları destekle sermayelerini 2,2 milyona çıkardıklarını açıklayan ThrustMe, geliştirdikleri prototipin mevcut elektrik itki sisteminin sadece yüzde 40 boyutunda olduğunu ve iki katı daha fazla güç üretebildiğini belirtti. ThrustMe, mikro itki sisteminin aynı zamanda küp uydularla çok daha kolay entegre olabildiğini ifade etti.
Firmanın ortak kurucusu ve teknoloji şefi Rafalskyi, ‘elektrik uzay itki sistemlerinin temellerini inceleyerek minyatür bir sistem yaratmak için gerekli çözümlere ulaştıklarını’ belirtti. Rafalskyi, elektrik itki sistemlerinin hem küp uydular hem de büyük uydular için çok büyük bir potansiyel sakladığını’ söyledi.
Fransa yatırımın değerini biliyor
Aanesland ve Rafalskyi’nin, patentini bulundurdukları teknoloji içi aynı zamanda Ecole Politeknik enstitüsü ve CNRS’ten ‘dünya genelinde geçerli özel haklar’ aldığı belirtildi. Fransa’daki akademik araştırma projelerini destekleyen SATT Paris Saclay firmasından Xavier Apolinarki, ’18 ayın ardından ThrustMe’nin ticari bir girişim haline getirileceğini ve kendilerinin de hisse sahipleri arasında yer alacağını’ belirtti.
Bu sözlerden Fransa’nın küp uydu sektöründen gelecekte ne kadar öne çıkmak istediğini kolayca anlayabiliriz. Uzay çöplüğünün önüne geçmek ve büyük uyduların üretim ile ateşleme maliyetlerinden kurtulmak için kaçınılmaz olan küp uydular, henüz motor, veri iletimi ve alıcı gibi kritik teknolojilerde geliştirilmeyi bekliyor.
ThrustMe, itki sistmelerinin Fransa Uzay-Havacılık Laboratuvarı (ONERA) tarafından ‘tamamen onaylandığını’ belirtti. Firmanın danışma kurulunda ise ESA’nın 2003-2015 yılları arasında başkanlığını yapmış olan Jean-Jacques Dordain ve Airbus Defence and Space firmasının eski teknoloji şefi Robert Laine yer alıyor. Dordain’e göre, ThrustMe Avrupa’nın en yenilikçi ve gelecek vaat eden firmalarından biri.
Eski bir Airbus Defense and Space çalışanı olan Helene Ruby ise ThrustMe’nin melek yatırımcıları arasında yer alıyor. Ruby, Fransa’nın gösterdiği önemin altındaki sebebi kısaca açıklıyor: “Avrupa’nın yeni uzay ekosisteminin Amerika ile büyümesini için ekonomiye destek olmak istiyoruz.”
Almanya ile ESA’nın en güçlü iki ülkesinden biri olan Fransa, küp uydular için en etkin itki sistemini geliştirirse ABD başta olmak üzere birçok karlı müşteri elde edeceğini biliyor. Bu hedef, ThrustMe’nin 18 ay sonunda küp uydu sektöründeki en başarılı itki sistemini üretmesine bağlı.