Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    Xiaomi’nin başarısını borçlu olduğu stratejinin içinde neler var?

    Ekonominin hızla gelişmesi, mobil girişimciler için en büyük piyasayı temsil eden Çin’de büyük değişimlere kapı aralıyor. Bir zamanlar Batılı ülkelere montaj hizmeti veren fabrikalarla dolu Çin’in yerel markaları, bugün küresel piyasanın dengeleri değiştirebilen oyuncuları konumunda. En iyi ve son örnek ise şüphesiz Xiaomi.

    Çin’deki hızlı ekonomik büyüme, on yıllardır Batı’ya ucuz üretim sunan topraklardaki üretici ve girişimlerin ayağa kalkmasını sağladı. ZTE, Huawei, Lenovo gibi yeni stratejiden yoksun firmaların ardından kendini gösteren Xiaomi Tech, düşük bütçeli tüketicilerin oluşturduğu bir niş elde etmekle bile çabalamadan Çin’in bir numaralı akıllı telefon üreticisi olmayı başardı.

    Canalys tarafından açıklanan verilere göre, Xiaomi 2013’ün ikinci çeyreğinde 5 milyon olan akıllı telefon satışlarını bir yıl sonra üç katına çıkararak Huawei, Lenovo ve Samsung’u geride bıraktı. Android’in ‘amiral gemisi’ olarak tanımlayabileceğimiz her bütçeye uygun Samsung telefonların satışları ise Nisan-Haziran döneminde geçtiğimiz yıla kıyasla 2.3 milyon azalarak 13.2 milyona geriledi.

    Batı dünyası tarafından adı duyulmamış Xiaomi’inin Çin piyasasını ele geçirmesi, dünyanın en büyük mobil piyasasındaki dinamiklere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini gösterdi. Zira, Xiaomi’nin ani başarısına göz atıldığında dev firmaların neleri gözden kaçırdığını görebiliriz.

    Çin, Çin, Çin!

    Xiaomi, diğer yerel firmalara ve HTC ile Samsung gibi Güneydoğu Asya’nın büyük markalarına göre akıllıca bir strateji benimsedi. Firmanın en akıllıca kararı, dünyaya açılmak yerine tüm güçlerini ilk önce Çin piyasasına odaklamaları oldu.

    Her 10 telefondan 4’ünün satıldığı Çin, son bir yılda yüzde 14 büyüme gösterdi. Xiaomi, aynı süreçte yüzde 240 büyüyerek bu piyasadan en büyük payı kapan firma oldu. Dikkat çekici bu büyüme, Xiaomi’nin LG’yi koltuğundan ederek bir anda dünyanın en büyük beş akıllı telefon üreticisi arasına girmesini sağladı.

    Xiaomi başarısındaki ikinci önemli nokta, rekabetçi fiyat stratejisi. Xiomi Redmi Note gibi düşük bütçeli modellerin yanı sıra, amiral gemisi Mi4 460 doları aşmıyor. Teknolojisiyle rakiplerinden eksiği olmayan telefonlar, parçaların satın alınma ve montaj maliyetine eşit fiyatta satılıyorlar. Her telefon, 1.5 yıla yakın piyasada tutuluyor ve bu süre içinde fiyatların azalması, satışları da artırıyor.

    Xiaomi, internet hizmetleri, uygulamalar ve oyunlara odaklanarak düşük fiyatlı satışların açığını fazlasıyla kapatıyor. Müşterilerin fazlasıyla ilgisini çeken özel Android temaları da gelirleri katlıyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=LUz5pYSgSYk

    Android’i yeniden şekillendiren işletim sistemi: Miui

    Xiaomi’nin akıllıca hamlelerini tamamlayan en kritik stratejisi, Android piyasasının karmaşasından kendini sıyırmasını sağlayan MIUI mobil işletim sistemi.

    Android’in yeniden tanımlanması olarak ifade edilen MIUI, 200’den fazla fonksiyonuyla kullanıcıların kendilerine göre düzenleyebilecekleri en esnek yazılım olarak beliriyor.  Her türlü güvenlik içeriğine sahip olan yazılım, çağrı defterinden alarm saatine; not defterinden ekran kilidine kadar kullanıcıya özel ayarlar sunuyor ve Android’i hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor.

    Miui, kullanıcılardan gelen geri bildirimlerle sürekli yenileniyor. Xiaomi, her hafta yenilediği yazılımlar kullanıcılar üzerinde yarattığı heyecanı kaybetmiyor.

    Kalite, ideal fiyat ve farklılık bir araya geldiğinde, Android’e sarılarak yol almaya çalışan markaların arasından Xiaomi’nin sıyrılması aslına bakılırsa şaşırtıcı değil. Ancak dahası da var.

    Türkiye yeni hedefler arasında

    Xiaomi, birçok markanın arasından sıyrılmak için promosyona ciddi bir para aktarıyor. Ancak bu paralar bazı markalar gibi aşırı reklam ve şaşalı etkinlikler için değil, festivallere harcanıyor.

    Yerel medya tarafından Çin’in Steve Jobs’ı olarak kabul edilen Xiaomi CEO’su Lei Jun, tüketicilerin ilgisini çekmek ve ürünleri tanıtmak için Mi festivalleri düzenliyor.

    Tüm bunların üzerine, Xiaomi’nin gizli silahından da bahsedelim. Bu silah, bir zamanlar Google Android biriminin başkan yardımcılığını yapmış olan Hugo Barra. Yaptığı anlaşmalarla Xiaomi’nin Çin piyasasındaki gölgeden çıkmasını sağlayan Barra, yeni dönemde 10 yeni piyasaya açılım için çaba gösterecek.

    Xiaomi’nin hedefindeki yeni piyasalar arasında Malezya, Filipinler, Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Türkiye de var.

    Not: Bu yazının orijinali Turkcell Blog’da yayımlanmıştır.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler