Pazar, Kasım 24, 2024
More

    Plüton kaşifi ‘New Horizons’ derin kış uykusuna daldı

    6 Aralık 2014’ten bu yana Plüton sistemini inceleyen NASA’nın New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracı, 7 Nisan’da kesin olarak derin kış uykusu periyoduna girdi ve 11 Eylül’e kadar uyanmayacak.

    Uzay aracının bu uyku sürecinde olması Dünya’daki görev ekibi için bir kolaylık niteliğinde; Plüton’da “flyby” uzay uçuşu yaparken ki verileri analiz etmek ve önümüzdeki yıllar için hazırlık yapmakla meşgul olacaklar. Ayrıca bu durum, NASA’nın uzay aracını takip eden ve onunla iletişim kurmasını sağlayan (Deep Space Network) Derin Uzay Ağı’nın diğer projelere odaklanmasına müsaade edecek.

    New Horizons, çoğunlukla uykuda olacak olsa da, uzay aracının yerleşik sistemi, her şeyin düzgün şekilde çalıştığından emin olmamız için sağlığına ilişkin aylık bir raporu Dünya’ya gönderecek.

    (APL) Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan New Horizons görev operasyon müdürü Alice Bowman:

    Önümüzdeki yılın başlarında MU69 flyby uzay uçuşunun çoğunu planlamanın yanı sıra, görev operasyonunun azalan iş yükünden yararlanmayı dört gözle bekliyoruz.

    Bu süre içinde New Horizons ekibi uzay aracına uyandıktan sonra ne olacağını planlıyor olacak. Uzay aracı şu an 2014 MU69 olarak bilinen Kuiper Kuşağı’nda gizemli bir nesneye doğru ilerliyor ve 1 Ocak 2019’da yakınına yaklaşacak. Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlenen bu nesne, Plüton’un üzerinde bulunan organik katıların bir sınıfı olan tholinler nedeniyle belirgin bir şekilde kırmızı renkte.

    New Horizons’ın yeni hedefi 2014 MU69. 〈 NASA 〉

    Tholin parçacıkları ilk defa Satürn’ün Titan uydusunun atmosferinin yukarı katmanlarında görüldü. Yapılan deneylere göre Plüton’da mevcut olan nitrojen ve metan kırmızı tholin gösterebilir. Tholinleri bu kadar ilgi çekici kılan şey ise, yaşamın yapıtaşı olarak nitelendirdiğimiz aminoasitlerin oluşmasında önemli bir role sahip olmaları. Aynı zamanda tholinler bir gezegenin yüzey yaşını ve nelerden oluştuğunu gösterebilir.

    New Horizons görevinin bilinen hedefleri şunlardan oluşuyor;

    • Charon ve Plüton’un yüzeysel haritasını çıkartmak,
    • Charon ve Plüton’un jeolojisini ve morfolojisini saptamak,
    • Plüton’un nötr atmosferini ve kaçış hızını saptamak,
    • Charon uydusunun çevresinde bir atmosferi olup olmadığını incelemek,
    • Plüton ve Charon’da yüzey sıcaklıklarını haritalamak,
    • Plüton’un çevresinde halka katmanı aramak ve başka uydular var ise tespit etmek,
    • Bir veya daha fazla Kuiper Kuşağı nesnesinin benzer incelemelerini yapmak.

    Kuiper Kuşağı’nda Flyby Uçuşu

    Öncelikle flyby, uzay araçlarının gök cisimlerine gitmek üzere belirli bir rota izlemesi demektir. Bir Kuiper Kuşağı nesnesi ile ilk karşılaşmamızda olduğu gibi, bilim insanları MU69 “flyby” uzay uçuşunun bize güneş sisteminin oluşumu hakkında çok şey anlatacaklarını umuyorlar.

    Bu kış uykusu periyodu 157 gün sürecek, fakat görev faaliyetini durdurmayacak. Bilim ve görev operasyon ekipleri, MU69 karşılaşması için detaylı komut yükleri geliştirerek, bilim gözlemlerini dokuz günlük “flyby” uzay uçuşunun bütünü üzerinde şekillendirecekler.

    [NASA]
    En nihayetinde bu kısa uyku New Horizons ve görevi için çalışan ekip adına faydalı getirileri olacaktır. Uzay aracı, MU69 ile karşılaşmasından önce gelecek yıl bir daha dinlenebilecek, böylece daha yenilenmiş ve bilim yapmaya hazır hale gelebilecek.

    Biz de bu uzay aracının bunu hak ettiğini düşünüyoruz, bravo sana minik sonda!

    İlginizi çekebilir: New Horizons, Plüton geçişine ait verilerin transferini tamamladı!

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler