İngiltere merkezli Surrey NanoSystems tarafından ilk olarak 2014’te duyurulan Vantablack adlı sprey, daha da geliştirilerek korkutucu bir hale geldi. Üç yıl önce morötesi, görünür ve kızılötesi ışığın yüzde 99.96’sını emme özelliği bulunan materyal, bugün daha da karanlık hale gelmiş durumda. Vantablack sürülen nesneler yakın mesafeden çok güçlü lazer ışığı tutulsa bile neredeyse hiç ışın yansıtmıyor. Kızılötesi spektrometreler ile fark edilemiyor.
Pazarlama gücünü artırmak için ışığı emme kapasitesi yüzde 99.8’e çıkarılan Vantablack, sprey halinde sunuluyor. Bir noktaya hemen dikkat edelim. Sprey cisimleri görünmez kılmıyor. Tıpkı bir karadelik gibi ışığı (neredeyse hiç) yansıtmıyor. Cisim über karanlık madde ile boyandıktan sonra 3 boyutludan 2 boyuta indirgeniyor.
Eğer sıradan siyah boya ile Vantablack arasındaki farkı görmek isterseniz, aşağıdaki videoya göz atın.
Arkasında yatan bilim ne?
Vantablack aslında bir boya değil. Aynı zamanda pigment veya bir çeşit kumaşı da temsil etmiyor. Sahip olduğu kimyanın sırrı, milyonlarca karbon nanoüpten oluşan özel bir kaplamaya dayanıyor. Her bir nanotüp, sadece 20 nanometre (insan saç telinden 3,500 kat daha ince) boyutunda; boy ve çapı 14 ile 50 mikron arasında değişiyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, 1 nanometre 0.0001 mikrona eşit.
Sonuç olarak, Vantablack püskürtülen 1 santimetrekarelik bir alanda tam 1,000 milyon karbon nanotüp yer alıyor. Işınlar, bu kadar yoğun nano parçacıkların içine girdiği zaman sıkışıyor ve maddeden yansımıyor. Işınların neredeyse tamamını emen kaplama sayesinde, pürüzsüz süper karanlık bir yüzey oluşuyor.
Araştırmacılar geliştirdikleri teknolojiyi açıklamak için güzel bir örnek veriyor: Ağaçların normalde olduğu gibi 3-4 metre değil ama 10 ile 20 metre uzunlukta olduğu bir ormanda yürüdüğünüzü düşünün. Güneş ışınlarının size ulaşması neredeyse imkansız olurdu.
Kendi karadeliğinizi oluşturabilirsiniz
Vantablack cisimleri o kadar koyulaştırıyor ki, çıplak gözle bakıldığında ne gördüğünüz tam olarak anlaşılmıyor. Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi
cisimler sanki Photoshop yazılımı ile kesilip çıkarılmış ve kapladıkları alan siyaha boyanmış gibi duruyor. Örnek olarak aşağıdaki 3D boyutlu bir maskenin Vantablack ile boyandıktan sonraki görüntüsüne bakabilirsiniz. İnanması güç olsa da fotoğraf sanki Photoshop’ta yapılmış gibi duruyor.
Dünyanın en karanlık spreyini kullanarak bol bol karanlık eserler ortaya çıkarabilirsiniz. Bunlar arasında en etkileyici olanı muhtemelen yapay bir karadelik olacaktır. Araştırmacıların da gösterdiği gibi en gerçek dışı görüntü daire şeklindeki nesnelere ait.
Ancak spreyi bir gün Amazon’dan sipariş edebileceğinizi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Vantablack sadece numune olarak ve kullanım amacının belirtilmesi halinde müze ve üniversitelere satılıyor. İleride askeri kurumların bu materyalden ellerini uzak tutmayacağı tahmin etmek de güç değil.