Türkiye’de yeni tanışmaya başladığımız 4.5G teknolojisini genelde hayatımıza katacağı hız ile değerlendiriyoruz. Bir kilometrekarelik alanda 100 bin bağlantı imkanı sunan ve maksimum 6Gbps indirme hızlarına ulaşan bir altyapı, özellikle iş dünyası için son derece kritik bir gelişmeyi temsil ediyor.
Neden 5G değil diye sorulduğunda ise 4.5G’nin aslında günümüz için en ideal altyapı olduğunu savunabiliriz. 2020 öncesinde 5G’ye geçilmesi hem etkin hem de ekonomik bir mobil iletişim gücüne erişmek için erken bir hamle olarak kabul ediliyor. 4.5G ise LTE standardının bir üst seviyesi LTE Advanced ile 5G arasındaki geçiş noktası olarak kabul ediliyor.
4.5G ile 4G’nin tüm nimetlerini daha hızlı ve etkin kullanacağınız. Aynı zamanda Nesnelerin İnterneti ile altyapısı kurulan akıllı evler, akıllı şehirler, akıllı araçlar ve M2M teknolojilerinde birçok yeni fonksiyon ve hizmet doğacak.
Eşyaların birbiriyle konuştuğu bir ev
Evinizdeki sıcaklığı ayarlayacak Google Nest’ten, en sevdiğiniz kahveleri hazırlamak üzere ayarlayacağınız Prodigio Nespresso makinesine kadar, akıllı evler dijital konforun uç noktalarına çıkmamızı sağlayacak. Otomatik kapı güvenliğinden, ses kontrollü hoparlöre ve akıllı fırına kadar süper zaman tasarrufu yapmamızı sağlayacak teknolojilerin ilk adımı, 4.5G.
4.5G ile yavaş yavaş adım atacağımız akıllı evlerde hayatın nasıl olacağına birçok örnek verebiliriz. Örneğin TV izlerken veya müzik dinlerken bulunduğunuz odadan bir diğerine geçtiniz. Günümüzde istediğiniz videoyu izlemeye veya müziği dinlemeye devam etme için adım attığınız odadaki elektronik cihazı kullanmak zorundasınız. İleride ise PC veya oyun konsolunu açarak devam etmeniz gereken işlem, tamamen otomatik olarak gerçekleşecek. Oturma odasındaki TV, çalışma odanızdaki PC ile iletişime geçerek videonuza kaldığınız yerden devam etmenizi sağlayacak.
TV başında kapsülünü otomatik değiştiren espresso makinesine komut vermenin ardından, tek zahmetiniz mutfağa gidip gelmek olacak. Tabii kahve makinesi oturma odasında değilse.
Nesnelerin İnterneti ile 4.5G’nin evlerde sunacağı konfor, dinlediğiniz müziğin yer değiştirirken hiç durmadan gittiğiniz yerde devam etmesi gibi hizmetlerle sınırlı kalmayacak. Philips Hue serisi akıllı elektronik eşyalar veya LIFX akıllı ampulleri ile ne kadar enerji tükettiğinizi takip edebilecek, Foobot ile evinizin içindeki hava kalitesini kontrol edebileceksiniz.
Dahası, duvarınızda yer alacak akıllı klavyeler ile evinizdeki tüm elektronik cihazlara komut gönderebilecek, kapı zilinin üzerindeki gizli kamera ile güvenliği gizlilikle entegre edebileceksiniz. Taşınabilir Wi-Fi kameralar ile evinizdeki her ekrandan ve mobil cihazlarından anında görüntülü takip yapabilecek, güneş panelleri ile şarj edilen yangın alarmı bataryalarının ne kadar oldu olduğunu yine istediğiniz ekrandan görebileceksiniz.
Tabii ki tüm bunlar için binlerce cihazın oluşturacağı iletişim ağını çok düşük gecikme süresiyle kaldırabilecek bir teknoloji gerekiyor. Kısaca, 4.5G.
Akıllı sağlık ile yaşama bambaşka olacak
4.5G ile sağlanacak mobil altyapısı, ev ve şehir yaşamında sağlık ve acil yardım hizmetlerinin de çok daha kolay ulaşılabilir olmasını sağlayacak. Özellikle büyük kalabalık şehirlerde en gereken zamanlarda sinyaliniz istediğiniz yere anında ulaşarak size hizmet ve yardım gelmesini sağlayacak.
4.5G ile kablosuz iletişim ağında ilk yardım hizmetleri ve güvenliğe daha fazla genişbant ayırarak sinyallerinizin en gerekli anda kesinti yaşamadan yerine ulaşmasını sağlayabileceksiniz.
Bireysel kullanımda ise özellikle akıllı saat sahibi olanlar 4.5G’nin getireceği hız ve imkanlardan fazlasıyla yararlanacak. Günlük sağlık ve spor verilerinizini buluta aktarmak, kalp ritmi ve kan şekeri değerlerini doktorunuza yollamak, haftalık vücut değerlerinizi analiz için bilgisayarınıza aktarmak birkaç saniyenizi alacak.
Apple’ın Medical Research adıyla başlattığı ve Apple Watch kullanıcılarının sağlık verilerin tıbbi araştırmalarda kullanıldığı sistemler, daha da güçleneceği gibi benzerleri için kapı aralanacak. Hastanelerde RFID teknolojisi ile gerçekleştirilen hasta, cihaz takibi teknolojileri, 4.5G sayesinde şehirleri kapsayan sağlık hizmetlerine dönüşecek.
Kısaca, bulutta hazır olan sağlık bilgileriniz, siz ambulansta iken ilk yardım ekipleri tarafından değerlendirilecek, hastanaye ulaşmadan doktorunuza sinyal gönderilecek ve her türlü müdahele öncesinde arşivlenen sağlık bilgileriniz kullanılacak.
4.5G ile akıllı ev ve akıllı sağlık alanında yaşanacak gelişmelerin özeti, ileride bu teknolojinin getireceği değişimin sadece bir yüzü. Akıllı araçlar, birbirleriyle iletişim halinde çalışan robotlar ve akıllı drone’ların çağını başlatacak 2020 öncesinde, 4.5G hızlı mobil iletişim teknolojisinde ekonomik ve verimli bir gelişimin tabanını oluşturacak.