Pazar, Aralık 22, 2024
More

    Dünya atmosferine ait çekilmiş en iyi fotoğraflar

    ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından Kasım 2016’da ateşlenen ABD’nin en yeni meteoroloji uydusu GEOS-16, yörüngeden ilk fotoğrafları gönderdi. Yerden yaklaşık 36,000 metre yükseklikte yer alan uydu, karmaşık atmosfer olaylarını incelemek için ateşlenmişti. NOAA, uydunun aktif hale gelmesinden bu yana elde ettiği en etkileyici fotoğraflardan bazılarını yayımladı.

    Ay ve Dünya. [NASA/NOAA]
    15 Ocak’ta çekilen fotoğraf, Kuzey, Orta ve Güney Amerika’yı saran bulutları son derece detaylı bir şekilde gösteriyor. Aynı zamanda fırtına oluşumları küresel hava akımları da gözlemlenebiliyor.

    GEOS-16, yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını Advanced Baseline Imager adı verilen kamerasıyla çekiyor. Donanım, ikisi görünür, dördü yakın kızılötesi ve 10 tanesi kızılötesi olmak üzere toplam 16 dalgaboyunda görüntü elde edebiliyor.

    [NASA/NOAA]
    Farklı dalgaboylarındaki gözlemler sayesinde atmosferdeki duman, yanardağlardan püsküren küller, su buharı ve diğer materyaller ayırt edilebiliyor.

    Karayipler. [NASA/NOAA]
    GOES-16, yörüngede göreve devam eden GEOS (Geostationary Operational Environmental Satellites) filosundan dört kat daha yüksek çözünürlüğe sahip. Aynı zamanda, eski uydularla harcadığı aynı gözlem süresinde beş kat daha fazla görüntü elde edebiliyor. NOAA’nın GOES-R filosundaki ilk uydu olan GEOS-16, önümüzdeki yıllarda üç kardeşe kavuşacak.

    Doğaya karşı hassasiyeti artıracak mı? 

    GEOS-16 uydusunun Dünya’nın tümünü görüntülemesi sadece beş dakika alırken, ABD’ye ait fotoğrafları çekip işlemden geçirme işlemi beş dakikada tamamlanıyor. Kamerasının yanı sıra Güneş’in faaliyetlerini takip eden alıcıları da bulunan GEOS-16, elde ettiği bilgiler ile yıldızın morötesi ve X-ray dalgaboylarında incelenmesini sağlayacak.

    [NASA/NOAA]
    GEOS-16 tarafından elde edilecek yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, doğal afetlere karşı önlem alınması konusunda kritik rol oynayacak. Doğadaki gelişimlerin an be an takip edilmesiyle, ormanlar ve okyanusların korunması adına daha etkin adımlar atılabilecek.

    GEOS-16 verileriyle hazırlanan bir Güneş görüntüsü. [NASA/NOAA]
    Gezegenimizi hem kendimizden hem de dış tehditlerden iyi korumamız konusunda bize ders olması için bu son fotoğrafa bakalım. 66 milyon önce dinozorları yok eden kitlesel ölümü tetikleyen meteor, buraya, Yucatan Yarımadasına düşmüştü.

    [NASA/NOAA]

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler