Cuma, Kasım 22, 2024
More

    ‘Be More Esnaf’

    Bazen ihtiyacımız olan bilgileri hiç tahmin etmediğimiz yerlerde hiç tahmin etmediğimiz kişilerden edinebiliriz. Örnekse değme grafik tasarımcılardan öğrenemeyeceğin bilgiyi dijital baskıcı Mahmut abiden öğrenebilirsin. Aynı şekilde pazarlama ile ilgili de bilgileri de çok uzakta aramaya gerek yok, etrafımızdaki esnaflardan, seyyar satıcılardan öğrenebiliriz.

    Seyyar Satıcı Taktiği

    Tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte pazarlama faaliyetleri de değişti. “If you build it, they will come” mottosuyla yola çıkmak pazarlama için artık yeterli değil. Artık tüketici neredeyse, nereye gidiyorsa ürün de onların ayağına götürülmeli. Seyyar satıcı gibi hedef kitlemiz neredeyse, hangi kanallardaysa biz de oraya gidip kendimizi orada onlara göstermeliyiz. Kimsenin olmadığı ıssız bir yerde insanları etkilemeye çalışmamızın bir anlamı yok.

    Seyyar Satıcı Hedeflemesi

    Yola çıkarken hedef kitlenin belirlenmesi çok önemlidir. Balon satan bir seyyar satıcı ilk maddeyi uygulayıp oyun parkları, sahiller, okul çevreleri gibi yerlere gittikten sonra hedef kitlesine yönelik çalışmalara başlar; çocuklara yönelik! Parayı verecek olan kişi ebeveyn dahi olsa ürünü asıl alacak kitle çocuklardır. Çocukların dikkatini çeker, onlarla iletişime geçer ve satışı gerçekleştirir. Satışın gerçekleştirilmesinin en önemli kısmı yola çıkmadan bitmiştir zaten. Hedef kitle analizi birçok soruya cevap vermiş ve baloncumuzun ürünü nasıl, nerede ve kime satacağını netleştirmiştir.

    Esnaf Muhabbeti

    [pull_quote_right]Sadakat programlarınızı ilk günden başlatın ve müşterilerinizi ödüllendirmeyi unutmayın.[/pull_quote_right]Samimi olun. Tüketici sizden gerçek esnafın samimiyetini bekliyor. Evet günün sonunda hepimiz satışlarımızı arttırmak için çalışmalar yapıyoruz ancak bunu tüketiciyi kandırmadan, ona yalan söylemeden yapmamız uzun soluklu bir bağ kurmamızı sağlar. Reklam bombardımanına maruz kalan tüketici kısıtlı vaktinde sizin markanızla iletişim kurmaya çalıştığında, ya da karşısına çıktığınızda ona değer katmak isteyen bir marka olduğunuzu gösterin ve yaptığınız her şey de bu samimiyet çerçevesinde olsun.

    Esnaf Yufka Yürekliliği

    Çok beğendiğiniz ayakkabıyı mahallenizin esnafında görüp de alamazsanız iki üç gün daha bakarsanız sonrasında esnafın yufka yürekliliği tutup size indirim yapıp o ayakkabıyı almanızı sağlar. Retargeting ile e-ticaret sitenize gelen kişilerin karşısına ikinci defa çıkabilirsiniz. Bir defa daha karşısına çıktığınız insanları mağazanıza tekrar çekmek ve satışı gerçekleştirmek ise sizin esnaflığınıza kalmış. Belki retargeting üzerinden gelene bonus indirim ya da “hadi gel bak onda indirim yapamam sana ama şunu da al eve kadar ben taşıyayım” deyip kargo ücretsiz ürün yollayabilirsiniz. Maksat müşterinin ayağı alışsın.

    Esnaf Çayı

    Düzenli alış veriş yaptığınız esnaf bir süre sonra sizinle ahbap olur. Arada bir size çay ısmarlar ve biraz muhabbet eder. Çay en kötü şartlarda 1,5 TL’lik bir maliyet yaratır ona ama siz o esanftan başkasına gitmezsiniz artık. Sadakat programlarınızı ilk günden başlatın ve müşterilerinizi ödüllendirin. Herkesin yaptığından farklı şekilde ödüllendirirseniz yine kazanan siz olacaksınız.

    Esnaf Düzeni

    Nasıl mahallenizin bakkalına girdiğinizde neyin nerede olduğunu rahatlıkla buluyorsanız aynı düzeni sitelerinizde de kullanın. İlk defa girdiğiniz bir bakkal eğer pis ve dağınık ise eğer ürünlerin tarihi geçmiş bozuk ürünlerse ona bir defa daha gitmezsiniz. Aynı şekilde siteniz de düzenli olmalı. Kullanıcılar belirli tasarımlara alışıklar şu anda ve neyi nerede aramaları gerektiğini biliyorlar. Yaratıcı tasarım ile işe yaramaz karmaşıklığı karıştırmadan kolay kullanılabilecek siteler hazırlamaya özen gösterin. Sitenin güncel içeriklerle hayatta tutulması da aynı derecede önemlidir. İster e-ticaret sitesi olsun ister bir haber sitesi güncel bilgiler ve güncel ürünler sitede olmalı. Aksi takdirde atıl bir site olduğunu düşünen kullanıcı bir defa daha girmeyecektir sitenize.

    Esnaf Güveni

    “Paran bizde kalmaz kardeşim rahat ol” “Ya malın garantisi benim, bir şey olursa ben buradayım” cümlelerini duymadan gün geçmiyor. Her ne kadar bu cümleler güven telkin etmekten uzak olsa da almamız gereken ders bu sözlerde saklı yine. E-ticaret sitelerinin güvenli ödeme sistemleri ile çalışması, ödeme sayfalarının güven verecek şekilde tasarlanması gerekmektedir. İnternet üzerinden kredi kartını vermekten çekinen binlerce insan varken bir de onlara kuytu köşede pazarlık yapıyormuş hissi sunan ödeme sayfaları iyice sıkıntı yaratacaktır. Aynı zamanda satış sonrası destek, garanti, iade şartları konusunda net bir açıklama ürünü alan kişinin kendini güvende hissetmesine sebep olacaktır ve dolayısıyla siteniz tercih sebebi olacaktır.

    Sözün özü, be more esnaf.

    Saygılar, sevgiler.

    Not: Girişimcilik hakkında daha fazla beyin gıdıklayıcı yazı okumak isterseniz Ciddi Konuşalım’a uğrayın.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler