Cumartesi, Kasım 23, 2024
More

    “Girişimler çok daha önce, çok daha hızlı düşünmeli”

    Girişimlerin dünya çapında büyümesi ve doğru sermaye ile buluşmasını sağlayan platform ScaleX, İş Bankası’nın desteğiyle dünyanın en önemli girişimci eğitmenlerinden Harvard Profesörü William Kerr’i İstanbul’da ağırladı. Etkinlik kapsamında Türkiye’nin küresel pazarlara açılma konusunda en başarılı teknoloji girişimlerinden Pozitron kurucusu Fatih İşbecer, Insider kurucusu Hande Çilingir, Yemeksepeti ortak kurucusu Melih Ödemiş ve Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Çağlar Göğüş tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

    PwC Turkey İş Ortağı Burcu Canpolat ve Moroğlu Arseven Burcu Tuzcu Ersin, yurt dışında büyümek isteyen girişimlerin doğru pazarları seçme ve girişte uygulaması gereken taktikler hakkında hukuksal süreçler ve vergi düzenlemeleri hakkında bilgiler verdi.

    “Hayalimiz yüksek teknoloji şirketlerinin başarı oranını artırmak”

    Toplantı sonrasında değerlendirmede bulunan ScaleX Kurucusu Dilek Dayınlarlı, ilk kez düzenlenen etkinlikte teknoloji şirketlerinin gelişime ve büyümeye önem vererek nasıl ölçeklenebileceği konusunun masaya yatırıldığını aktardı. Dayınlarlı, “Başarılı girişimciler kendi ölçeklenme ve global pazarlara açılma deneyimlerini anlatırken, Harvard Business School’dan Prof. William Kerr büyümeye nasıl bakmamız gerektiğini ve başarı kriterlerini paylaştı. Hayalimiz potansiyeli yüksek teknoloji şirketlerinin başarı oranını arttırmak ve onlara bu yolda destek olmak” dedi.

    2017 yılında özenle seçilen scaleup teknoloji şirketlerine, lider ekibin gelişimi, yatırım alma, ölçeklenme gibi konularda gerekli platform olacaklarını ifade eden Dayınlarlı, “Dünyanın en önemli teknoloji merkezlerine yapacağımız özel seyahatler, konunun küresel çapta uzman görüşleri ile Scalex’in bilgi ve network birikimi ile hayata geçireceğiz” dedi.

    Profösör William Kerr.
    Profösör William Kerr.

    “Dünya ve rekabet çok hızlı gelişiyor”

    Küresel iş modelleri, dünyaya açılmak için doğru konumun seçilmesi, kaynak toplama ve büyüme gibi konu başlıklarını ele alan William Kerr, “Küresel şirketlerin oluşmasına tarih boyunca tanıklık ettik. Antik çağda yaşayan Fenikeliler dahi Akdeniz’deki ticarete aracılık yaparak genişledi” dedi.

    Profesör Kerr, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

    “Küresel girişimler iki önemli motivasyonla ilerliyorlar. Bunların başında iki farklı noktanın bir araya getirilmesi. Örneğin Christoph Columb’un Avrupa piyasasıyla Çin ipeğiyle buluşturma amacı ya da Silikon Vadisi’nin programlama için Hindistan’da ucuz işgücü kaynağından yararlanmaya çalışması söylenebilir. İkincisi ise küresel ihtiyaçlar ve araçlar da Skype örneğinde olduğu gibi bu fırsatı yaratabilir.”

    Artık dünyanın hiçbir bölgesindeki bir girişim için önünde sınır kalmadığının altını çizen Profesör Kerr, “Bir girişim ister Boston’da ister İstanbul’da olsun, dünya ve rekabetin çok hızlı geliştiğini bilerek hareket etmeli. Girişimciler çok daha önce ve çok daha hızlı düşünmeli ve yola çıkarken küresel pazarı hesaba katmak zorunda” dedi.

    Sürdürülebilir büyüme için yatırım desteği

    İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, “Yeni finansal teknolojilerden üst düzeyde yararlanarak, müşterilerimizin hayatlarına değer katacak uçtan uca tasarlanmış dijital deneyimler sunmak amacıyla finansal teknoloji girişimlerini oldukça önemsiyoruz. ScaleX Days gibi girişimcilerin küresel pazarlarda başarılı olmasını teşvik eden organizasyonlarda paydaş olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz dedi.

    Girişimlerin yeni pazarlara açılmasının yanı sıra ABD, Britanya, Dubai ve Singapur gibi ülkelerde şirket kurulmasıyla ilgili bürokratik işlemler ve vergi yapısı gibi konular da ScaleX Days’de ele alındı.

    Scalex hakkında daha fazla bilgi için http://scalexventures.com/ adresini kullanabilirsiniz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler