Pazar, Kasım 24, 2024
More

    Uzay keşif tarihinin en güçlü uzay teleskobu nihayet tamamlandı

    20 yıldan uzun süren yapım aşamasının sonunda, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tamamlandı. NASA yetkililerinin duyurusuna göre teleskop, yapılacak testlerin sonunda iki yıl içerisinde aktif göreve başlayacak.

    Bilim tarihinde dönüm noktası sayılabilecek haberi NASA Yöneticisi Charles Bolden, Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Maryland’de düzenlediği konferansta verdi. Infrared (kızılötesi) ışığı yakalayan 18 geniş ayna ve tenis kortu büyüklüğünde güneş kalkanıyla, JWST NASA’nın sembolik Hubble Uzay Telekobu’nun başarılı bir devamı olarak görülüyor.

    Teleskobun Kıdemli Proje Bilim İnsanlarından Astrofizikçi John Mather, teleskopla ilgili şunları söyledi: “Bugün, burada teleskobumuzun bittiği gerçeğini kutluyoruz ve çalıştığını kanıtlamak üzereyiz… Yirmi yıllık buluş ve çalışmamızın sonucunda, astronomide yeni bir bölge açıyoruz.”

    Neden JWST Daha İyi?

    JWST iki temel sebepten dolayı en güçlü uzay teleskobu unvanına sahip.

    Birincisi, Mather’ın da konferansta söylediği gibi, daha büyük aynaları olması. Bu da Hubble’ın alanından yedi kat büyük bir alanı kapsadığı anlamına geliyor. İkincisi ise Hubble’ın aksine JWST’nin infrared ışığı da toplamak için dizayn edilmiş olması.

    JSWT konumu

    Infrared’in önemli olmasının sebebi ise Dünya atmosferinin infrared parlaması. Hubble’ın kendi ısısı infrared verilerinin bozulmasına yol açıyorken, JWST neredeyse mutlak sıfır derecede, Dünya’nın güneş perspektifinin tam zıt yönünde kalan Legrange Point 2’de görev alacak.

    Bu sayede teleskobun kendi kalkanının yanı sıra, Dünya da teleskobu Güneş’in infrared yayılmalarından koruyabilecek.

    JWST’nin Kapasitesi Ne?

    JWST’nin infrared görüşü kozmik toz bulutuna takılmadan Evren’in ilk galaksilerini ve yeni oluşan gezegen sistemlerini keşfetmesini sağlayacak. Mather’a göre sistem o kadar hassas ki, dış gezegenlerin atmosferlerini de analiz edip yaşam belirtileri de arayabilir.

    Teleskop aynı zamanda Ay mesafesi uzaklığında bir arıyı bile görebilecek ekipmana sahip. Hem yansıtılan ışıkta, hem de vücut ısısından dolayı algılanması mümkün.

    JSWT proje odası

    Görev öncesi testler devam ediyor

    Teleskobun uzayda çalışacağını kanıtlamak için NASA’nın hala yapması gereken testler var.

    Öncelikle Goddard Uzay Merkezi’ndeki bilim insanları aracın zor koşullardaki tepkisini görmek için 150 desibellik büyük bir gürültü ile fırlatılmaya yakın şartlarda uçuracaklar. Sonra ayna ve diğer ekipmanlar, uzaydaki soğuk koşullara karşı dayanıklı olduklarına emin olunması için Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki kriyojenik testine gemiyle gönderilecek.

    Bunlar da bittiğinde mühendisler teleskobu uçuş bilgisayarları ve iletişim sistemlerinin bulunduğu uzay aracı otobüsüne yerleştirecekler. Son olarak JWST’ye tenis kortu büyüklüğündeki kalkanı verilip uçuş öncesindeki ölçüm testlerine gönderilecek.

    JSWT tahmini uzay görüntüsü

    Şimdiye kadar, teleskop plana ve bütçeye uygun ilerlese de, işin bundan sonrasının da plana göre gitmesi gerekiyor. Hubble’ın aksine JWST’de oluşan bir sorunu çözmek için astronotlar gönderilemeyecek. Teleskop mümkün erişimin dışına, yaklaşık olarak Dünya’dan 930,000 mil (1 milyon 496 km) uzaklıktaki noktada sabitlenecek.

    Yerine sorunsuz ulaşması halinde, James Webb ve Hubble, bilim insanlarına daha önce görülmemiş bir Evren görüntüsü sunacaklar.

    JWST Aynası

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler