Pazartesi, Kasım 25, 2024
More

    Güneşe göre renk değiştiren akıllı cam binalar

    Mimarlar camdan yapılma ofis binalara oldum olası aşıklardır. Havalı ve yapısal olarak da sağlam olan bu binalar zeminden-tavana cam duvarları ile bolca ışık almaya imkan tanır içindeki insanların neredeyse dışarıdaymış gibi hissetmelerini sağlar.

    Ancak aynı binalar güneşli günlerde de yansımalarla ekstra parıltı yaratarak konforsuz bir sıcaklık oluşmasına bu nedenle de ofislerin klimaları çalıştırıp enerji tüketmesine yol açabiliyor.

    Batı Philadelphia içerisinde 3.0 Üniversite Yerleşkesi (University Place) isimli yeni bir camdan yapılma ofis binası bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Binanın pencereleri parlaklık seviyesine göre otomatik olarak renk değiştiriyor ve bu sayede içeride çalışan insanların manzaranın keyfini sürmelerini sağlarken bir yandan da elektrik tasarrufu yapıyor.

    Binanın yaklaşık 18 bin metrekarelik bir alana yayılacak şekilde 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Binadaki tüm pencereler güneş ışığını algılayabilen ve rengi anında değiştirebilen akıllı sensörler ile donatılacak. Ayrıca SageGlass şirketi tarafından yapılacak olan bu pencereler uzaktan kumanda ile de kontrol edilebilecek.

    akilli-cam-bina-2

    Binanın çatısında güneş panelleri ve rüzgar türbinleri enerji üretimine hazır şekilde konumlandırılacak. Çatıda aynı zamanda yağmur suları toplanacak bu su binada kullanılmak üzere arıtılacak. Tabi bu kadar işlevsel bir alan olmasının yanı sıra insanların takılabilecekleri boş alanlara ve bahçelere de sahip olacak.

    Binanın ön tarafında da bisiklet park alanları ile hibrid ve elektrikli arabalar için şarj istasyonlarının da olduğu park alanları bulunacak.

    akilli-cam-bina-3

    ‘Enerji verimliliği’ moda olacak

    3.0 Üniversite Yerleşkesi aslında daha büyük bir planın parçasından başka bir şey değil. Projenin yaratıcıları Batı Philadelphia içerisinde “Platinum Corridor” (Platin Koridor) adında akıllı binalar serisinden oluşan bir koridor adeta ufak bir akıllı şehir düşünmüşler.

    Akıllı binalardan ilki olan 2.0 Üniversite Yerleşkesi 2013 yılında tamamlanmış ve devamında gelecek olan binalar da 3.0, 4.0, 5.0 ve 6.0 olarak gidecek ki bu binaların akıllılık seviyelerindeki gelişimi de göstermek amacıyla böyle düşünülmüş. Binaların hepsinin ortak noktası yeşil alanlar sunmaları, ışığı verimli kullanmaları ve halka açık alanları olacak. Projenin halka açık alanlarını da yerel şehir planlama şirketlerinden StudioMusArx tasarlayacak.

    akilli-cam-bina-4

    Koridorun oluşturulabilmesi adına bölgedeki imar planları yeniden düzenleniyor ki buna değecektir. Planlandığı gibi tesis edildiği takdirde koridor şehre hem bir enerji verimliliği modası getirecek hem de görüntü olarak havalı bir hale büründürecek.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler