Brezilya’nın 900 milyon dolar harcayarak inşa ettiği Estádio Nacional Mané Garrincha stadyumu, bugün bir otopark görevi görüyor.
Final maçından çok Brezilya’nın Almanya karşısında aldığı 7-1’lik hezimetle hatırlanacak 2014 Dünya Kupası, 3 milyar dolara mal olan 12 stadyumla ev sahibi ülkenin tam puan almasını sağlamıştı.
Brezilya hükümeti, Dünya Kupası’nın sona ermesinin ardından stadyumların geri ödemesini yapmak konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Vergi ödeyen halka paralarının karşılığını konserler, futbol maçları ve diğer etkinliklerle ödeme sözü veren yetkililer, buna rağmen dev yapıları doldurmakta büyük zorluk çekiyor.
National Public Radio’da (NPR) yer alan bilgiye göre, başkent Brasilia’da inşa edilen Estádio Nacional Mané Garrincha stadyumu insanlarla dolmadığı için otoparka dönüşmüş durumda. Salon sitesindeki bilgiye göre, 550 milyon dolara mal olması planlanan ancak tamamlanması 900 milyon doları bulan stat, Dünya Kupası öncesinde başta Rio de Janeiro olmak üzere patlak veren protestoların kaynağı olmuştu.
Belediye otobüslerinin tercih ettiği 72 bin seyirci kapasiteli stadın bu hale gelmesinin temel nedeni, yerel küçük takımların çok az seyirci çekmesi ve antrenman amaçlı da olsa bütçelerinin stada yetmemesi.
Düğünler de kurtarmadı
Estádio Nacional Mané Garrincha ile yaşanan sıkıntı diğer 11 stadyum için de geçerli. Yağmur ormanları bölgesinde yer alan Manaus kentinde inşa edilen 600 milyon dolarlık Arena da Amazônia stadyumu, işlevsiz duran bir diğer dev yapı.
Manaus kentindeki futbol kulüpleri de yeterince bilet satamadıkları ve paraları kiralamaya yetmediği için stadyumdan yararlanamıyor.
Vox’ta yer alan bilgiye göre hükümet statları düğünler, hatta doğumgünü partileriyle döndürmeye çalışmış ancak kısa süreli çözümlerin ötesine gidememiş.
Stadlar için harcanan paralar geri dönmediği gibi, Dilma Rousseff’in hükümetini daha kötüsü bekliyor. 2016 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Rio de Janeiro, yeni tesisler ve altyapı hazırlıkları için yaklaşık 13,2 milyar dolarlık bir harcama yapmak zorunda.
Reuters’da yer alan bilgiye göre, Rio’da Olimpiyatlar için başlatılan 56 altyapı ve enerji projesinden sadece 10 tanesi tamamlanmış durumda.
Gecikmelerin temel nedeni, dev bir yolsuzluk skandalıyla darbe yiyen devlete ait petrol firması Petrobras’ın bünyesindeki birçok inşaat firmasının çalışmayı durdurması yatıyor. Gelişmelere bakıldığında, görkemli bir seçim zaferiyle koltuğa oturan Rousseff’in ekonomi ve spor alanında başı ağrımaya devam edecek gibi görünüyor.