Salı, Aralık 3, 2024
More

    5G Teknolojisi Nasıl Çalışıyor? Zararlı Olduğu İddiaları Doğru Mu?

    5G teknolojisi hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı, bunun sonucunda 5G teknolojisinin zararlı olduğuna dair çok fazla söylem bulunmakta. Gerçekten 5G zararlı mı?

    Cep telefonları, internete bağlanabilmek, SMS atmak ve sesli görüşme sağlayabilmek için baz istasyonlarına bağlı kalmak zorundalar. Bu yüzden dünyada neredeyse her yerde baz istasyonları bulunmakta. Ayrıca telefonlarımız bu baz istasyonları ile iletişime geçebilmek için elektromanyetik radyasyonlar yaymakta.

    Elektromanyetik Radyasyon Bandı

    Telefonlarımızdan elektromanyetik radyasyon yayıldığına göre biz zarar görmüyor muyuz?

    Dünyamız birçok elektromanyetik radyasyona sahiplik ediyor. Bunların en büyüğü ise Güneş. Elektromanyetik radyasyon bandına baktığımızda, bizim günlük hayatta karşılaştığımız birçok elektromanyetik radyasyon kaynağı, iyonize olmayan elektromanyetik radyasyonlar. Bu dalgaların vücudumuza zarar verip vermedikleri ise tespit edilememiş.

    Fakat iyonize radyasyon kaynaklarına baktığımızda X ve Gama Işınları gibi, bunların dozajına bağlı olarak vücuda zarar verdikleri doğrulanmış. Günlük yaşamımızda zaten bu ışınlardan olabildiğince uzaktayız.

    Elektromanyetik Radyasyon Bandı

    5G teknolojisi mikrodalga boyunda haberleşiyor yani 4G teknolojisi karşısında çok düşük bir enerji ile iletişim kurabiliyor. Fakat 5G 24 GHz ve 100 GHz arası yüksek bir frekans aralığını kullandığı için kapsama alanı fazlaca düşük. 5G teknolojisinden yararlanmak için oldukça fazla baz istasyonuna ihtiyacımız var. 5G teknolojisi ile hava durumuna bağlı olarak hız değişimlerini de görebileceğiz.

    5G teknolojisi hayatımıza girdiğinde her apartman çatısında bu baz istasyonlarını görebileceğiz. İnsanlar her evde, her sokak lambasında baz istasyonu görmek istemiyorlar, ancak güneşli bir günde alacağınız radyasyon, 5G baz istasyonlarının yaydığı radyasyondan kat be kat fazla, bu da 5G’nin fazla zararlılığa sahip olmadığını gösteriyor.

    Mikrodalga fırınlar zararlı, 5G’de mikrodalgalar kullanıyor, o zaman 5G zararlı değil mi?

    Mikrodalganın dalgaları, hedeflenmiş ve bir ürün içerisindeki sıvıyı hareketlendirecek şekilde tasarlanmış. 5G dalgaları buna göre tasarlanmamış ve Avrupa’da yapılan laboratuvar testlerinde böyle bir etkisi olduğu gözlemlenememiş.

    Gün ışığı, 5G dalgaları ya da mikrodalga fırının da yaydığı iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, DNA’ya zararlılık vermiyor. İyonlaştırıcı olan Alfa, Beta, Gama ve X Işınları ise DNA’da bozulmalara neden olabiliyor. 

    Bant Genişlikleri

    Surrey Üniversitesi’nde kablosuz iletişimdeki maruziyet alanında uzmanlaşmış araştırmacı Fabien Heliot 5G’deki dalga biçimlerinin 4G’ye benzer şekilde tasarlandığını söyledi. Heliot’a göre 5G’nin olası yan etkileri 4G, 3G, 2G ve Wi-Fi ile aynı. Çünkü tüm bu kablosuz iletişim teknolojileri enerjiyi yayan EM dalga biçimini kullanıyor.

    Internation Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), 5G’nin zararsız olduğunu belirtiyor. ICNIRP’ın makalesine göre 5G’nin insan sağlığı üstüne 4G’den farklı bir etkisi bulunmuyor. 5G’nin kullandığı radyo frekanslarının insan sağlığına 4G’den farklı bir olumsuz etkisinin bulunmadığı net şekilde tespit edildiği belirtiliyor. Bunları bilimsel olarak özel ortamlarda test eden araştırmacılar, yeni dönem için şimdilik kafaları rahatlatıyor. Direkt olarak “5G öldürüyor” ya da “5G kanser yapıyor” tarzında bir durum ortada bulunmuyor.

    Ağ Bağlantı Türleri

    ICNIRP’in bildirdiklerine göre, test sırasında, 5G’nin kullandığı radyo frekansları 1998’de cep telefonlarında kullanılan GSM ile benzer.

    Yüksek hızlarda internet sağlamak amacıyla hayata geçirilen 5G hakkında Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesinde de bazı bilgiler bulunuyor. Elektromanyetik dalgaların insanlar üzerindeki sağlık etkilerini araştıran Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası EMF Projesi, Onlarca yıldır sürdürülen EMF araştırması kapsamında elektromanyetik alanlardan kaynaklanan önemli bir halk sağlığı riskinin ortaya çıkmadığını, 5G’nin zararlı olmadığını belirtiyor.

    5G teknolojisi, güvenlik ve sağlık konusunda bize çok fazla fayda sağlayacak. Zararları konusunda ise tehditlerin gerçekliğini kanıtlar nitelikte somut bir çalışma, makale bulunmuyor. 5G teknolojisinin bize getireceği yenilikleri hep birlikte göreceğiz.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler