Cuma, Kasım 15, 2024
More

    4 Milyon güneş paneli uzaydan nasıl gözüküyor?

    Çin’in doğrusundaki Tibet Platosunda yer alan ve yaklaşık 26 kilometre karelik bir alana sahip Longyangxia Solar Parkı, dünyanın en büyük solar enerji üretim tesisi.

    Güneş paneli tesisi yaklaşık 850 megawatt enerji kapasitesine sahip ki bu rakam Amerika’da 14,000 evin tükettiği elektrik enerjisi ile eşdeğer.

    Yapımına 2013 yılında başlanan tesis günden güne genişlemeye devam ediyor. NASA tarafından çekilen fotoğraflar tesisin başlangıç halini ve geldiği son durumu gösteriyor.

    Longyangxia güneş paneli tesisi konumu.

    Longyangxia Solar Parkı yenilenebilir enerji devrimi adına Çin’in attığı en büyük adımlardan biri. Çin 2015 yılında yenilenebilir enerji alanına 103 milyar dolar yatırım yapmıştı. Bu yatırımla beraber bütün dünyada yenilenebilir enerji yatırımları toplamda 286 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor elde etmişti.

    Greenpeace’in Enerji Masası verilerine göre Çin 2016 yılında saat başı yarım futbol sahası büyüklüğünde panel inşa etmiş. Bu hızla 2020 yılı için koydukları yenilenebilir enerji hedeflerini 2018 yılı içerisinde tamamlayacak gibi duruyorlar.

    Çin yenilenebilir enerji için uluslararası alanda verdiği sözleri tutacak gibi duruyor. Çin Paris Antlaşması’nda karbondioksit emisyonunu 2030 yılına kadar düşüreceğine dair söz vermişti.

    Güneş enerjisine yatırım maliyeti düşüyor

    Çin Hükümet yetkililerinin Ocak ayında yaptığı açıklamada 2020 hedefleri için yenilenebilir enerji kaynaklarına 361 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini söylemişlerdi. Yapılan yatırımlar sonucunda Çin 2020 yılında güneş enerjisinden 110 gigawatt, rüzgâr enerjisinden de 210 gigawatt enerji üretmeyi planlıyor.

    Çinin 2010’dan beri yaptığı yatırımlar süresince, solar sistem maliyetleri %40 düştü. Gelecek yıllarda solar sistemlerin maliyetlerinin daha da düşeceği tahmin ediliyor.

    Güneş paneli tesislerinde artan kapasitenin aksine Çin üretim ve tüketim arasındaki dengeyi henüz kurabilmiş değil. Çin’in içinde bulunduğu ekonomik durgunluk bazı solar ve rüzgâr tesislerinin boşa çalışmasına veya ürettikleri enerjinin tüketilememesine yol açtı. Yerel yönetimler ve kömür menfaatçileri Çin’in “en büyük karbon kirleticisi” olmaktan çıkıp “temiz enerji kaynaklı” bir ekonomiye sahip olmasının önündeki en büyük engeller.

    Çin’in emisyon miktarı, tükettiği büyük miktarda kömürden sebep artma trendinde. Longyangxia Solar Parkı ise bu durumu değiştirme potansiyeline sahip.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler