MIT Media Lab tarafından yapılan çalışma, 3D yazıcıların boyut ayırt etmeksizin neler üretebileceklerine dair en yeni örneği temsil ediyor. Araştırmacılar, yazılım engellerini aşarak saç benzeri fonksiyon gösteren binlerce kıl üretmeyi başardı.
Kusursuz ve yoğun miktardaki nesnelerin 3D yazıcılar ile üretimi bilgisayar destekli yazılım (CAD) dosyalarının saatlerce tarama gerektiren anormal boyutları nedeniyle oldukça kısıtlıydı. MIT Media Lab tarafından geliştirilen yazılım, bu engeli ortadan kaldırmış görünüyor.
‘Cillia’ adı verilen yazılım, 50 mikron çözünürlükte (neredeyse saç kalınlığında) kılla kaplı alanlar oluşturulmasını sağlıyor. Tek bir kılın ayrı olarak işlenmesi gereken CAD’e kıyasla, Cillia birkaç dakika içinde binlerce kılın tasarlanmasını sağlıyor.
Araştırmada yer alan Jifei Ou, “Kıl üretimi donanım değil ancak yazılım aşamasında zorluklar taşıyor” ifadesini kullandı. Ou, gerçek zamanlı görsel sunum içeren Cillia sayesinde saç yapısında değişiklik yapılmasını sağlayan araçlar kullanabildiklerini belirtti. Araçlar kılın kalınlığı, şekli ve açısı ve saç yapısındaki kıl adedi gibi birçok parametrenin düzenlenmesini sağlıyor. Cillia ile spiral bir desen kullanarak kıvırcık saç bile üretilebiliyor.
Araştırmacılar, gelinen noktada stereolitografi 3D yöntemi kullanarak çeşitli fırça yapıları üretebilecek. Geliştirilen teknoloji ne işe yarayacak derseniz, boya fırçalarından birbirine yapılan yapışkanlardan kürklü oyuncaklara kadar birçok şey sıralanabilir.
Teknolojinin yapay saç sunup sunmayacağı konusunda ise kesin bir bilgi yok.
MIT Media Lab, geliştirilen yöntemin 3D yazıcılarla üretilebilecek ürün yelpazesini artıracağını düşünüyor. Yapay kılların hayatımıza ne gibi faydalar sunacağını, yakın gelecekte göreceğiz.
Canaly raporuna göre 3D yazıcı sanayisi 2019’da 20 milyar dolar hacme ulaşacak.