31 ışık yılı ötede yatan süper-Dünya yaşam barındırıyor olabilir

0
5277
gj 357d
gj 357d

NASA TESS teleskobu, 31 yışık yılı ötede yaşam potansiyeli barındırma ihtimali yüksek bilinen en yakın süper-Dünya gezegenlerden birini keşfetti.

TESS teleskobu, Suyılanı (Hydra) takımyıldızında yer alan bir yıldızın yörüngesinde yer alan yeni bir gezegen keşfetti. Yıldıza daha yakın bakıldığında ise yörüngesinde iki diğer gezegenin daha yer aldığı anlaşıldı.

Bu gezegenlerden GJ 357d adı verilen süper-Dünya, kalın bir atmosfere sahip kayalık bir gezegen olabilir. Eğer analizler bu tahminleri doğrularsa, gezegenin sıvı su barındırma ihtimali oldukça yükselecek.

GJ 357d, bugüne dek keşfedilen 4,025 ötegezegen arasında Dünya’ya en yakın olan 45 tanesinin arasında yer alıyor. GJ 357, TESS tarafından “geçiş yöntemi” ile ortaya çıkarılan üçüncü yıldız sistemini temsil ediyor. Kepler Teleskobu’ndan miras kalan yöntem, gezegenlerin yıldızları önünden geçerken oluşturduğu iz sayesinde ortaya çıkarılmalarını sağlıyor.

Araştırma ekibinde yer alan Diana Kossakowski, “GJ 357d’nin yaşanabilir bölgede olduğunu ve Mars’ın Güneş’ten aldığı kadar gün ışığına maruz kaldığını” belirtti. Eğer gezegen kalın bir atmosfere sahip ise sıvı su barındırmasını sağlayacak kadar ısıyı atmosferinde hapsedebilir.

GJ 357d’nin atmosferinin olmaması ise yüzey sıcaklığının ortalama -64 derece civarında olduğuna işaret edecek. Kütlesi Dünya’nın 6.1 katı olarak hesaplanan GJ 537d, yıldızının etrafındaki bir dönüşü her 55.7 günde tamamlıyor.

main article image
GJ 357d’ye ait çizim. [NASA Goddard Space Flight Center/Chris Smith]

TESS henüz ısınma aşamasında

Gökyüzündeki binlerce yıldızı inceleyen TESS, belli bir bölgeyi 27 gün süre ile taradıktan sonra başka bir bölge üzerinde gözleme başlıyor. Gökyüzünün kuzey ve güney yarısını 13 parçaya bölen TESS, bu ay içinde güney kısmını tarayarak kuzeydeki yıldızları incelemeye başladı.

TESS, belirlenen görev süresi gelecek sene tamamlandığında gökyüzünün yüzde 85’ini taramış olacak.

An image from TESS's first round of data collection. (TESS/NASA)
TESS’in bir bölge taraması esnasında çektiği karelerden biri. [TESS/NASA]

TESS bugüne dek 850 ötegezegen adayı keşfetti. Gezegenler ortaya çıkarıldığında ikinci basamak yer teleskopları ile gezegenlerin yörüngesinde yer aldığı yıldızı gözlemlemek oluyor. Ardından gezegenlerin yerçekim kuvveti ortaya koyup koymadığı inceleniyor.

GJ 357d’nin tespit edilmesini sağlayan bu süreç esnasında, diğer iki gezegen yerçekim kuvvetleri ile ortaya çıkarıldı. Bu iki gezegenin yörüngeleri yıldızları ve TESS arasından geçmediği için teleskop tarafından fark edilmemişti.

TESS ekibi, GJ 357d’nin keşfi öncesinde teleskobun topladığı veri havuzunu analiz edecek TOI-270 yıldız sisteminde üç başka gezegen daha ortaya çıkarmıştı. Toplamda, TESS’in keşfettiği ötegezen sayısı şu an için 24.