‘İnsan beyninin işleyişi’
Bu yıl 15.kez verilen Wellcome Image Awards bilimsel fotoğraf yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Bilim dünyasınından çarpıcı kareler son teknoloji aletler sayesinde kaydediliyor. Bunlardan ilki ‘Wiring the human brain’ (İnsan beyninin işleyişi). İnsan beyni içerisindeki bağlantı yollarını gösteren bir fotoğraf. Beynin iki farklı bölümü (sağ ve sol) değişik yollar kullanarak birbiriyle haberleşiyor.
‘Gidon kelebeği’
Swallowtail Butterfly (Gidon kelebeği)’. Kelebeklerin etrafında olan bitenleri; hızlıca kavrayabilmeleri için iki tane büyük gözü, koklayabilmesi için de iki tane anteni var. Bunlarla birlikte ayrıca uzun, esnek ve dil görevi gören tüplere sahipler. Fotoğrafta, kelebek tüplerini kıvırıyor ve yakındaki çiçekten nektar içebilsin diye pipet olarak kullanıyor.
‘İnsan gözü içinde’
‘Inside the human eye’ (insan gözü içinde). Bu 3D fotoğraf insan gözünün arka tarafını gösteriyor. Tüneller göze gerekli kanı taşıyarak gözün düzgün bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bunun gibi 3D fotoğraflar doktorların gözdeki olası hastalıkları önceden tespit etmesine yardımcı oluyor. Bu minik tüneller 100 mikrometre (0.1 mm) uzunluğunda.
‘Işık terapisi gören prematüre bebek’
‘Premature baby receiving light therapy’ (Işık terapisi gören prematüre bebek). Bu yeni doğmuş bebek sarılık tedavisi görüyor. Gözleri bağlı bir şekilde mavi ışık altında küvezde tutuluyor.
‘Gözdeki kan damarları’
‘Blood vessels in the eye’ (Gözdeki kan damarları). Bu beyaz, örümcek ağımsı çizgiler insan gözündeki kan damarları. Eğer bu damarlardan herhangi biri tıkanır ya da akıtmaya başlarsa gözde problemler ortaya çıkabilir ve kişinin bulanık görmesine sebep olabilir.
‘Beyinde bölünmekte olan kök hücre’
‘Dividing stem cell in the brain’ (Beyinde bölünmekte olan kök hücre). Bu yan yana konmuş fotoğraflar zebra balığının beynindeki bir kök hücrenin bölünme aşamalarını gösteriyor.
‘İnek kalbi’
‘Cow heart’ (İnek kalbi). Bu inek kalbi 27 cm uzunluğunda ve insan kalbinin yaklaşık dört katı büyüklüğünde.
‘Hint kınası alerjisi’
‘Black Henna Allergy’ (Hint kınası alerjisi). Genç bir kız koluna hint kınası yaptırmış. Ancak kınaya alerjisi olduğu için kabarcıklar oluşmuş. Bu kabarcıklar geçtikten sonra muhtemelen cildinde iz kalacak.
‘Güve desenleri’
‘Moth Scales’ (Güve desenleri). Madagaskar güvesinin desenlerine yakından bir bakış. Renklerinden dolayı aslında kelebeklerle karıştırılabiliyor. Ama bu renk sadece bir illüzyon. Işığın desenlerden yansıması sonucu gözümüze böyle gözüküyor. Bu fotoğraf 750 mikrometre (0.75 mm) genişliğinde.
‘Grafen oksit üzerindeki bakteriler’
‘Bacteria on graphene oxide’ (Grafen oksit üzerindeki bakteriler). İki bakteri çok ince bir karbon levhası üzerinde duruyor. Bu madde şimdiye kadar bulunan en ince ve en güçlü materyallerden birisi. Bakteriler ise yaklaşık 2 mikrometre (0.002 mm) uzunluğunda.
‘Raynaud hastalığı’
‘Raynaud’s Disease’ (Raynaud hastalığı). Bu termografik fotoğrafta, soldaki el sağlıklı bir insan eli iken, sağdaki Raynaud hastalığı olan birinin eli. Sağlıklı olan el diğerinden çok daha sıcak. Raynaud hastalığı olan insanların ayakları ve elleri genellikle çok soğuk oluyor.
‘Mısır yaprakları’
‘Maize Leaves’ (Mısır yaprakları). Mısır yaprağı bir sürü hücreden oluşmakta. Her bir hücrenin içerisinde hücrenin kontrol merkezi olan çekirdek (turuncu) var. Bu fotoğraf yaklaşık 250 mikrometre (0.25 mm) genişliğinde.
‘Felci tespit etmek’
‘Detecting Stroke’ (Felci tespit etmek). Bu medikal tarama tıkalı bir kan damarını (yeşil) gösteriyor. Bu damar beyne kan götürmekle sorumlu ve tıkandığı zaman beynin sorumlu bölgesi zarar görebilir ve düzgün calışmamaya başlar. Tıpta buna felç diyoruz.
‘Klatrin Kafesi’
‘Clathrin Cage’ (Klatrin Kafesi). Burada bahsedilen klatrin bir çeşit protein. Bu küçük kafes şeklindeki yapılar aslında bir sürü hücreden oluşmakta.
‘İnsan kök hücresi’
‘Human Stem Cell’ (İnsan kök hücresi). Bu fotoğraf bir kalça kemiğinin içerisinden çekildi. Buradaki kök hücre yaklaşık 15 mikrometre (0.015 mm) genişliğinde.