Perşembe, Kasım 21, 2024
More

    MicroTugs: 12 gramlık robot 24 kilo kaldırıyor

    Stanford Üniversitesi araştırmacıları, ağırlığının 2000 katını kaldırabilen mini robotlar üretti. Robotların ağırlıklarına oranla kaldırabildiği yük, bir insanın mavi balinayı çekmesine denk geliyor.

    MicroTugs‘ adı verilen minyatür robotlar, ağırlıklarının en az 100 katını çekme ve kaldırma özelliğine sahip. Robotların en güçlüsü, kendi ağırlığının tam 2000 katını kaldırabiliyor.

    Gelecek ay Seattle’da düzenlenecek Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı’nda gözler önüne serilecek olan robotların sırrı, ayaklarında kullanılan yapışkan madde.

    Robotların üzerindeki küçük dikenler, yapıştırıcı sayesinde robotun ilerlediği yüzeye sıkı sıkı tutunmasını sağlıyor. Basınç uygulandığında, dikenler bükülüyor ve etki ettikleri alan ile yapışkanlıkları artıyor. Robot ayaklarını hareket ettirdiğinde ve öne-arkaya hamle yaptığında, dikenler kolayca yüzeyden çıkıyor.

    Minyatür robotların hareket kabiliyeti tamamen doğadan ilham alarak geliştirilmiş. Tırmanma kabiliyeti kertenkeleleri taklit ederken, dikenlerin hareketi de tırtılları örnek alıyor. Hareket esnasında dikenler sırayla yerinden çıkıyor böylece geri kalanlar robotun sabit kalmasını sağlıyor.

    Mikroskop ile inşa edilen robotlar

    Teknoloji sayesinde doğanın güçlerini taklit edebilme özellikleri, mini robotların boyutlarına kıyasla olağanüstü bir güç sergilemelerini sağlıyor.

    Örneğin, 9 gramlık bir robot tırmandığı esnada 1 kilo kaldırabiliyor. Ağırlık çalışan robotların oldukça eğlenceli videosunda yer alan mekanik kertenkelelerden bir tanesi, ilki 2006’da üretilen StickyBot.

    Bir diğer mini robot, sadece 20 miligram gelmesine rağmen 500 miligramlık ağırlık kaldırabiliyor. Mühendis Elliot Hawkes’ın mikroskop altında inşa ettiği robotun parçalarını cımbız ile birbirine bağlamış.

    Mekanik kertenkeleleri üreten laboratuvarın bir diğer üyesi David Christensen, en etkileyici robotun ‘μTug’ olduğunu söylüyor. 12 gramlık robot, 2000 bin katı ağır nesneleri çekiyor. Christensen, bunun ‘bir insanın mavi bir balinayı çekebilmesine eşit olduğunu’ belirtti.

    Fabrikalarda çalışacaklar

    Stanford’ın yanı sıra MIT ve Harvard gibi üniversiteler hayatımızda önemli etkileri olacak minyatür robotlar geliştirme konusunda önemli adımlar atıyor. Kendiliğinden şekil alabilen origami robotların yanı sıra, bir araya gelerek nesneler oluşturan robotlar otonom makineler alanında ciddi atılımlara işaret ediyor.

    Christensen ve meslektaşları, ürettikleri süper güçlü kertenkelelerin gelecekte fabrikalar veya inşaat alanlarında çalışabileceğini düşünüyor. Dahası, acil durumlarda hayat kurtarıcı olabilirler. Mesela StickyBot yanmakta olan binanın tepesindeki insanlara ip merdiven çekebilir.

    Robotların belli sanayiler ve alanlarda kullanılabilmesi için daha da güçlü ve haliyle büyük hale gelmeleri gerekecek. Christensen, “Eğer kendinize biraz daha fazla alan yaratırsanız, inanılmaz işler yapabilirsiniz” diyerek robotları geliştirme arzularını ortaya koyuyor.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler