Mamut fosillerinin madeni olarak kabul edebileceğimiz Sibirya’da binlerce yıl öncesinde yaşamış farklı hayvan kalıntıları da yer alıyor. Bunun en iyi örneği, geçtiğimiz ay Yakutistan Cumhuriyeti’ndeki bir mağarada bulunan 12 bin yıllık aslan yavruları Uyan ve Dina.
Adlarını mağaranın bulunduğu bölgede akan Uyandina nehrinden alan iki yavru, maalesef ömürlerinde henüz iki haftayı dolduramadan ölmüş. Arkeologlar, iki kardeşin anneleri tarafından saklandıkları bir delikte boğularak öldüğünü anladı. Boğulmalarının sebebi ise anneleri avlanırken yaşanan toprak kayması.
Uyan ve Dina’nın kalın bir toprak ve buz örtüsü altında kalan bedenleri, binlerce yıl boyunca mükemmel bir şekilde korunmalarını sağladı. DNA analizleri, kürkleri ve yumuşak dokusu bulunan fosillerin günümüzde var olmayan Panthera spelaea türüne ait olduğunu gösterdi.
Mağaraları ev olarak benimseyen tür, yeryüzünün gördüğü en büyük aslanlardan birini temsil ediyordu. Omuz yüksekliği 1,2 metreyi bulan Panthera spelaea, bozkırlarda geyik, at ve genç mamutları avlayarak karnını doyuruyordu. Panthera spelaea neslinin neden yok olduğu kesin olarak bilinmese de, iklim değişikliği ve avcıların kurbanı oldukları düşünülüyor. Yok olmaları, muhtemelen mamutlar için iyi bir gelişme oldu ancak onlar da uzun süre ayakta kalamadı.
Rus ve Güney Koreli bilim insanları, mamutları hayata döndürmek için başladıkları çalışmaya devam ediyor.