Çarşamba, Ocak 22, 2025
More

    110 milyon yıl önce ölen örümceğin gözleri halen parlıyor

    Güney Kore’nin Mezozoik döneme ait kalıntılar barındıran bölgesinde yapılan kazılarda bulunan fosiller arasında halen gözleri parlayan bir örümcekler de bulundu.

    Güney Kore’nin 252-66 milyon yıl önce yaşamış canlılara ait kalıntılarla dolu olan “Jinju Formation” adı verilen bölgesinde birçok yeni fosil keşfedildi. Kore Kutup Araştırma Enstitüsü ve Kansas Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan 10 yeni örümcek fosili, bugüne dek bölgede bulunan benzer fosil sayısını bir anda 11’e çıkardı.

    Örümceklerden ikisinin, 110 milyon yıl önce ölmüş olmalarına rağmen gözlerinin halen parladığı görüldü. Araştırmada yer alan jeolog Paul Selden, “örümceklerin karanlık kayaların içinde hapsolmuş olmalarından dolayı kresentik özellikler gösterdiğini” belirtti. Selden, gözlerin parkalığının sebebini “tapetum” olarak açıkladı: Ters dönmüş bir gözün içindeki, ışık geldiği zaman retine hücrelerine doğru dönen yansıtıcı yüzey.

    Gece görüşünü güçlendiren tapetum, insanlarda bulunmamasına rağmen birçok hayvanda yer alıyor. Örneğin kedi gözlerinin karanlıkta parlamasının sebebi de tapetum. Araştırmacılar, Jinji Formation’da bulunan örümcek fosillerinin gözlerinde tapetum etkisi bulunduran ilk örnekler olduğunu düşünüyor.

    Her örümcek türü ise tapetum içermiyor. Selden, zıplayan görümceklerin büyük ancak normal gözlere sahip olduğunu, kurt örümceklerinin ise geceleri kediler gibi parlayan gözleri olduğunu not düştü. Kısaca, gece avlanan canlılarda tapetum bulunduğunu söylemek mümkün.

    Gözlerin parlaklığını kayalar korudu

    Araştırmacılar gözleri parlayan örümceklere rastlamanın büyük bir sürpriz ve bu şekilde korunmuş fosiller bulmanın çok zor olduğunu ifade etti. Birçok antik örümcek yumuşak vücutlarını çok iyi koruyan reçine içinde bulunuyor.

    Koreamegops samsiki ve Jinjumegops dalingwateri olarak adlandırılan örümceklerin ise karanlık kayalarda saklanması sayesinde tapetum ile gelen parlaklığı korudukları ifade edildi. Selden, bulunan fosillerin ince kabuklara sahip oldukları için normalde çok kolay çözüldüklerini ancak suya temas etmeyen bir derinliğe gömüldükleri için bakterilerden korunduklarını ifade etti.

    Yeni keşfedilen fosillerin zıplayan örümceklere benzerlik göstermelerine rağmen farklı bir tür olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar Kretas dönenime ait 10 örümcek birden bulunan araştırmanın detaylarını Journal of Systematic Paleontology dergisinde yayınladı.

    EN COK OKUNANLAR

    İlgili Makaleler